Krig med sult som våpen

Hundrevis av mødre kommer til nødhjelpssenteret i Sør-Sudan med apatiske diebarn på armen. De underernærte småbarna med munnen tett til mødrenes innsunkne bryst er bare forvarselet om katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Khartoum har gitt internasjonale hjelpeorganisasjoner adgang til å slippe ned nødhjelp fra fly, men hungersnøden sprer seg raskere enn FN-flyene kan droppe sekkene med mais og bønner.

- Jeg har aldri sett noe liknende. Under den forrige hungersnøden i 1988 kunne folk flykte til andre deler av landet for å finne mat og vann. I dag har de ingen steder å gå, sier en lokal hjelpearbeider til Financial Times.

Nærmere 700000 mennesker i provinsen Bhar el Ghazal er sultens fanger i borgerkrigen mellom regjeringsstyrkene fra nord og opprørsstyrkene fra SPLA. 15 års krig og flere års sammenhengende tørke har lagt land og landbruk i ruiner.

Sult som våpen

Regjeringen og opprørerne i Sør-Sudan ble onsdag enige om å innføre selvstyre i de sørlige områdene av landet, men fredsforhandlingene i Nairobi har ikke stanset kampene. Regjeringen i Khartoum anklager SPLA for å føre krigen rett inn i de hardest hungersrammede områdene. Regjeringen har tilbudt en våpenhvile for å slippe inn nødhjelp, men SPLA sier det ikke er nødvendig.

Både regjeringen og opprørsstyrkene har gjentatte ganger brukt sulten som våpen mot sine egne.
Ubekreftede rapporter forteller om fortvilte bønder som gjennomsøker maurtuer på jakt etter såkorn som insektene har forsynt seg med.

Stenges ute

Bare ti prosent av barna i Bhar el Ghazal har tilnærmet normal vekt og vekst.

En lokal krigsherre har ytterligere forverret situasjonen for innbyggerne i Bar el Ghazal. Kerubino Kwanyin Bols styrker har i kamper mot SPLA-geriljaen ødelagt alle muligheter for jordbruk i provinsen. Han var tidligere støttet av den islamske regjeringen i nord, men gikk i januar over til opprørssida.

- Vi har tilgitt ham, sier folk i landsbyene.

Ny offensiv

Det har ikke regjeringen i Khartoum. Og når de ikke kan straffe Kerubino, lar de hevnen ramme de sultne bøndene. Det var en av grunnene til at de helt til det siste nektet internasjonale hjelpeorganisasjoner å fly inn mat og medisiner.

Det var sist helg regjeringen etter internasjonalt press erklærte at Operasjon Livline til Sudan kunne bruke fem transportfly og flere mindre fly til å droppe mat og såkorn til de hungersrammede.

Men i Sør-Sudan er folk skeptiske. Kunngjøringen om å slippe inn nødhjelp kom i forkant av fredsforhandlingene i Nairobi.

- Det er bare et PR-framstøt. Regjeringen vil bare ha økt internasjonal velvilje for å presse opprørsstyrkene til en våpenhvile. De vil egentlig bare ha en våpenhvile til å forberede en ny offensiv, sier en tjenestemann i SPLA.

Sudan er religiøst delt: I nord bor muslimer, i sør bor kristne og stammer med naturreligion. Internasjonale hjelpearbeidere frykter at avtalen onsdag kveld igjen kan bli brutt, og at det nok en gang blir umulig å hjelpe de sultende.