TROR IKKE PÅ KRIG: Russlands president Vladimir Putin sier han ikke tror på et akopalyptisk scenario og krig med Ukraina. Amerikanerne mener russerne farer med løgner når de snakker sammen om Ukraina-konflikten. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpix
TROR IKKE PÅ KRIG: Russlands president Vladimir Putin sier han ikke tror på et akopalyptisk scenario og krig med Ukraina. Amerikanerne mener russerne farer med løgner når de snakker sammen om Ukraina-konflikten. Foto: REUTERS / Alexander Zemlianichenko / NTB scanpixVis mer

- Krig med Ukraina ville vært «apokalyptisk», men vil trolig aldri skje

Russland skal ha hatt hemmelig Ukraina-plan. Nå vil Ukraina kjøpe arabiske våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - En krig med Ukraina ville vært «apokalyptisk», men vil trolig aldri skje, sa president Vladimir Putin til pressen mandag, ifølge CNN.

Han sa han tror et slik scenario er usannsynlig, og han sa han håper det aldri vil komme til det. Putin sa videre at han håper våpenhvileavtalen som ble inngått i Minsk ville bli respektert.

Samtidig melder den uavhengige russiske avisa Novaja Gazeta i dag at Russland skal ha hatt en hemmelig gassplan for Ukraina allerede før den tidligere ukrainske presidente Viktor Janukovitsj ble styrtet i februar 2013, melder NTB.

Hemmelig dokument Et hemmelig dokument skal vise at Russland hadde utarbeidet en strategi for å gjennomføre folkeavstemninger om selvbestemmelse på Krim-halvøya og i Ukrainas nest største by Kharkiv. Dokumentet skal ha inneholdt planer for hvordan Russland skulle sikre seg kontrollen over olje- og gassledninger som går gjennom Ukraina og samtidig bevare energigiganten Gazproms stilling i Europa, melder NTB.

Utenriksminister John Kerry i USA ser ut til å ta Putins uttalelser om Ukraina-krisen med en klype salt. Han hevder Russland rett og slett farer med løgner om Øst-Ukraina.

- De har gjentatt løgnene rett opp i ansiktet mitt ved flere anledninger, sa Kerry under en høring i det amerikanske Senatet i går, ifølge nyhetsbyrået AFP, melder NTB.

Han mener den russiske propagandaen den siste tida har et kald krig-lignende omfang. Han oppfordrer verden til å øke den økonomiske støtten til Ukraina, men vil ikke ta stilling til om han ønsker å forsyne den ukrainske hæren med tyngre våpen.

- Det er ikke godt nok at president Petro Porosjenko kommer hit og mottar stående ovasjoner. Vi må også gi ham de midlene han trenger for å skape det demokratiet han ønsker å skape, sa Kerry.

Arabiske våpen Som følge av den vestlige våpentilbakeholdenheten til Ukraina, ser nå Porosjenko mot emiratene.

Ifølge Wall Street Journal ønsker Ukraina å kjøpe forsvarsvåpen fra Forente Arabiske emirater, avslørte presidenten under en internasjonal våpenkonferanse i Abu Dhabi i går. Det bli ikke sagt om hva slags våpen eller hvor mange som kan være aktuelt.

VÅPENHVILEN BRUTT FLERE GANGER: Det er er på papiret våpenhvile i Ukraina-konflikten, men avtalen som ble inngått tidligere i ferbuar har blitt brutt flere ganger. Foto: AFP / VASILY MAXIMOV / NTB scanpix
VÅPENHVILEN BRUTT FLERE GANGER: Det er er på papiret våpenhvile i Ukraina-konflikten, men avtalen som ble inngått tidligere i ferbuar har blitt brutt flere ganger. Foto: AFP / VASILY MAXIMOV / NTB scanpix Vis mer