Krig mot fett

Kost og mosjon hånd i hånd. Det høres fint ut, men hvordan skal man få det til å fungere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bush har ladet om revolveren. Han er klar for nye dueller. Han har nok en gang erklært krig.

Denne gangen er det ikke en gjeng med terrorister som skal til pers. Nå er det tjukkasene som skal få seg en smell.

Dem er det ikke mange av i Afghanistan, men desto flere i USA. Antallet vokser med alarmerende fart, også hos oss, og i utviklingsland. USA er allerede bokstavelig talt tynget av problemet, og det er vel det økende antall alarmerende rapporter som har fått presidenten på banen.

I en av sine radiotaler til nasjonen nylig brukte Bush seg selv som et eksempel til etterfølgelse. Mosjon er en del av mitt dagligliv, skal han ha uttalt, og han har innstendig bedt den vanlige amerikaner om å gjøre fysisk aktivitet til en viktig del av livet. Bush føyer seg her pent inn i tradisjonen av joggende amerikanske presidenter. Bush kom videre med råd om å spise mer frukt og grønt, mindre fet mat, slutte med tobakk og redusere alkoholinntaket.

Vekta opp

Problemet er stort i USA, men vi kommer etter. Vekta går opp, og det i stadig yngre årskull. Dette vil øke problemer med sykdommer som er koblet til fedme, hjerte-karsykdommer, diabetes type 2, ulike kreftsykdommer, belastningsskader på skjelettet og mye annen elendighet. Det vil koste, både for den enkelte og for samfunnet. Vi går bokstavelig talt tunge tider i møte.

Slanking er en meget krevende øvelse. Det er helt klart at det er lettere å forebygge enn å reparere på dette problemet. Men spørsmålet er om dette løses ved appeller til folks gode vilje om å komme seg litt mer ut, og hive innpå litt mer epler og mindre majones. Det kan fort vise seg at fedmeproblemet er minst like vanskelig å løse som situasjonen i Midtøsten.

Velkommen etter

Bush har lansert et nasjonalt råd som skal arbeide med folks fysiske form. I Norge kan vi for en gangs skyld si velkommen etter. Tidligere hadde vi Statens ernæringsråd, som for snart fire år siden ble til Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet. Dette rådet er nå en del av det nye Sosial- og helsedirektoratet. Kost og mosjon hånd i hånd. Det høres fint ut, men hvordan skal man få det til å fungere? Onde tunger i USA påpeker at Bush ikke var spesielt ivrig etter å snakke om de store matvareprodusentene og deres ansvar for å bedre folkehelsen. Mange av dem tjener fett på at folk hiver innpå av lett tilgjengelig og billig mat som inneholder altfor mye av det vi ikke trenger. En del produsenter frykter allerede at de kan bli tatt i dragsuget etter at tobakk rettmessig er i ferd med å bli kriminalisert, og tobakksprodusenter fotfølges av en overtent advokatstand. Matvareprodusenter er i gang med å forbedre sine image ved å støtte skoleprogrammer og reklamekampanjer for bedre helse og fornuftig matinntak. Men det er mange som ikke imponeres og vil ha sterkere lut. I en del stater i USA er det forslag om å forby «junk food» på skoleområdet. Problemet er at mange skoler på grunn av elendige budsjetter mottar sponsorstøtte fra produsenter med et produktutvalg man egentlig ønsker dit pepper'n gror.

Prisverdig

Det vi ser i USA har vi allerede på gang også hos oss. Det er prisverdig at Bush har satt saken på dagsordenen. Krig mot fett. Det kan høres patetisk ut, men virkeligheten gir et brutalt korrektiv. Tallenes tale kan ikke ignoreres. Det er helt klart at vi står overfor problemer som ikke kan løses av den enkelte borger. På fint heter det strukturelle tiltak. Det betyr at politikere, matvareprodusenter, helsearbeidere, det frivillige Norge og andre gode krefter må på banen. Fedme kan heller ikke defineres utelukkende som et helseproblem. Statsråd Høybråten har kommet med mange prisverdige innspill, men dette er ikke en jobb for bare hans departement. Det krever samordning av aktiviteter i flere departementer, langsiktig strategi, bygging av ordninger som fremmer folkehelse. Her er det like viktig med lave priser på sunn mat som det er med bedre skoleveier for barn og mer tilpasset aktivitet i arbeidstida for voksne.

Det kan synes som om velstanden går på helsa løs. Litt akrylamid i maten blir for blåbær å regne mot de problemer overvekt og stillesitting vil påføre det norske samfunn i tida som kommer. Det er kanskje på tide å blåse i hornet og erklære krig i amerikansk stil. Men hvor skal kampen føres, med hvilke midler og hvem er egentlig fienden(e)? Det trengs nok mer enn en fettkommisjon for å få fart på denne saken.