Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krig mot Fred.

Næringsminister Lars Sponheim viser Fred. Olsen & Co. musklene. Han lover motstand mot Olsens planer om å overta landets mest attraktive eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er regjeringen som er utgått av Stortinget, ikke Norsk Investorforum. Viktige avgjørelser om Fornebus framtid skal ikke tas av Norsk Investorforum og Fred. Olsen, men av regjering og Storting, sier en offensiv næringsminister til Dagbladet. Dagbladets reportasje om redernes spill om Fornebu bekrefter ministerens egen opplevelse av hvordan saken er blitt håndtert tidligere.

Mektige krefter

Sponheim legger ikke skjul på at han mener hans forgjenger Grete Knudsen har gitt Norsk Investorforum fritt spillerom.

- Da jeg kom hit, opplevde jeg veldig sterkt at disse folkene hadde fått ture fram. Jeg har en mistanke om at investorene bak IT-prosjektet faktisk må ha følt at de har hatt det for enkelt. Nå er det på tide at de møter motstand.

Det næringsminister Sponheim nå ønsker å bryne seg på, er noen av de mektigste kreftene i Finans-Norge. Bak planene om et teknopolis på Fornebu står multimilliardærer og skarpe politikere og strateger. De har laget et konsept Stortinget allerede har sagt ja til. Dermed blir det et IT-senter på Fornebu - uansett. Det innrømmer også næringsministeren.

- Vi er kommet til «the point of no return», bekrefter Sponheim.

- Telenor er allerede på plass. Spørsmålet er hvilket omfang en satsing på Fornebu skal ha. Det er stor forskjell på 10000 og 30000 arbeidsplasser. Fred. OIsen kommer nok også til Fornebu, spørsmålet er hvor stor aktør han skal få bli.

Sponheim sier det også kan bli aktuelt å satse på andre IT-miljøer samtidig som Fornebuprosjektet igangsettes, for å demme opp for sentraliseringen.

- Er det realistisk å tro at andre enn Fred. Olsen og hans investorvenner er i stand til å bygge et visjonært IT-senter på Fornebu?

Storkapitalister

- Det er ikke åpenbart at bare Fred. Olsen kan tenke stort her i landet, men det er klart at vi har å gjøre med sterke krefter. Med all respekt for storkapitalister, må vi ikke tro dem hvis de sier som Emil i Lønneberget, «jag gjör det ut av min godhet». Disse gutta har kalkulator, og den bruker de. Jeg antar de i første omgang tenker seg avkastning på utleie, og seinere på tomtas verdistigning. Selvsagt.

Sponheim understreker at Fornebutomta ikke er lovet bort. Han etterlyser flere investorer på banen, selv om han bekrefter at det skal mye til å hamle opp med de sterke kreftene som allerede har fiks ferdig sitt konsept. Et konsept Sponheim for øvrig er sterkt kritisk til.

HARD MOT DE HARDE: Næringsminister Lars Sponheim varsler at Fred. Olsen & Co, kan vente seg motstand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!