Krig mot intelligens

Den franske regjeringen har fått landets intellektuelle på nakken. De har erklært krig - mot krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PARIS (Dagbladet):

Tusenvis av franske kulturpersonligheter, filmskapere, forfattere, forskere, lærere, dommere, advokater, og folk fra underholdningsbransjen har undertegnet et opprop mot krig. Det gjelder regjeringens «krig mot intelligens». Oppropet ble offentliggjort onsdag i kulturmagasinet Les Inrockuptibles.

DET DREIER SEG

om «massive angrep» mot alle områder for viten, forskning, tenkning, sosiale bånd, og offentlig debatt, heter det i oppropet, som beskylder staten for å være antiintellektuell. Videre anklages regjeringen for å ha misbrukt valgresultatet 21. april 2002, da høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen forårsaket et politisk jordskjelv. Statsminister Jean-Pierre Raffarins regjering lar sensible sektorer, sykehus, skoler, universiteter, rettsvesenet, kulturen og offentlig radio og TV seile sine egen sjø mens velferdsstaten er i krise, anklager kulturgeriljaen, som hevder at det står så dårlig til at franske gode hoder flykter til utlandet.

20 000 PERSONER

har underskrevet oppropet. De tre journalistene i Les Inrockuptibles som har tatt initiativet vil «kanalisere» misnøyen som brer seg, i alle sektorer som er gjenstand for en «ny, statlig antiintellektualisme». Blant de første underskriftene er filosofen Jacques Derrida, tidligere statsminister Michel Rocard, teater- og filmregissørene Patrice Chéreau og Ariane Mnouchkine, skaperen av filmen «Shoah», Claude Lanzmann, akuttlegen Patrick Pelloux, som forgjeves varslet om hetebølgekatastrofen sist sommer, tidligere kulturminister Jack Lang og mai 68-legenden Daniel Cohn-Bendit. De mener blant annet at viktige samfunnsdebatter blir redusert til det ytterste, som for eksempel «for eller imot skaut».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.