Krig mot intelligens

Den franske regjeringen har fått landets intellektuelle på nakken. De har erklært krig - mot krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet):

Tusenvis av franske kulturpersonligheter, filmskapere, forfattere, forskere, lærere, dommere, advokater, og folk fra underholdningsbransjen har undertegnet et opprop mot krig. Det gjelder regjeringens «krig mot intelligens». Oppropet ble offentliggjort onsdag i kulturmagasinet Les Inrockuptibles.

DET DREIER SEG

om «massive angrep» mot alle områder for viten, forskning, tenkning, sosiale bånd, og offentlig debatt, heter det i oppropet, som beskylder staten for å være antiintellektuell. Videre anklages regjeringen for å ha misbrukt valgresultatet 21. april 2002, da høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen forårsaket et politisk jordskjelv. Statsminister Jean-Pierre Raffarins regjering lar sensible sektorer, sykehus, skoler, universiteter, rettsvesenet, kulturen og offentlig radio og TV seile sine egen sjø mens velferdsstaten er i krise, anklager kulturgeriljaen, som hevder at det står så dårlig til at franske gode hoder flykter til utlandet.

20 000 PERSONER

har underskrevet oppropet. De tre journalistene i Les Inrockuptibles som har tatt initiativet vil «kanalisere» misnøyen som brer seg, i alle sektorer som er gjenstand for en «ny, statlig antiintellektualisme». Blant de første underskriftene er filosofen Jacques Derrida, tidligere statsminister Michel Rocard, teater- og filmregissørene Patrice Chéreau og Ariane Mnouchkine, skaperen av filmen «Shoah», Claude Lanzmann, akuttlegen Patrick Pelloux, som forgjeves varslet om hetebølgekatastrofen sist sommer, tidligere kulturminister Jack Lang og mai 68-legenden Daniel Cohn-Bendit. De mener blant annet at viktige samfunnsdebatter blir redusert til det ytterste, som for eksempel «for eller imot skaut».

OPPROPET RETTER SEG

blant annet mot den stadig større skaren av valghjemmesittere. De må remobiliseres. De som har undertegnet vil samtidig unngå å virke elitistiske. De advarer mot alt som er kortsluttet av hensyn til politisk og/eller medieeffektivitet. De savner store, gjennomgripende debatter, Frankrikes varemerke. Chirac og hans ministere turer fram som bulldosere, og tar ikke hensyn til intellektuelle betenkeligheter underveis. De som kanskje har gjort sterkest opprør mot denne politikken er forskerne, som deltok i en helt unik streik for noen uker siden. Også advokatene gjennomførte en sjelden streik mot sikkerhetsloven til justisminister Dominique Perben, som blant annet gir politiet og påtalemyndigheten mer makt.

KRIGEN MOT KRIGEN

er bare så vidt begynt. Dette vil ta av. I mangel av en dugelig politisk opposisjon er det ikke overraskende at Frankrikes intellektuelle tar ordet. Det har de bestandig gjort. Statsminister Raffarin synes de er for langt fra virkeligheten. Han tar skammelig feil.