- Krig mot Irak før jul

- Bush-regjeringen er et fascistregime og en større trussel i Golf-regionen enn Saddam Hussein. Og USA vil starte krigen mot Irak i midten av desember.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere våpeninspektøren, amerikaneren Scott Ritter (41), legger ikke fingrene mellom når han snakker om presidenten han stemte på i 2000. Republikaneren, marinesoldaten og etterretningsagenten Scott Ritter er blitt Bush-regjeringens mest markante kritiker etter at han sluttet som våpeninspektør i Irak i august 1998.

Absolutt makt

- Amerikanere flest er totalt forvirret og feilinformert, sier mannen som karakteriserer Bush-regjeringen som fascistisk innenriks og imperialistisk utenriks.

- Bush har nå absolutt makt med flertall i Kongressen. Krigen mot terror har resultert i at Bush vil trosse FN og gå til krig mot Irak. Samtidig vil han overvåke sitt eget folk via et eget departement.

Jeg var våpeninspektør i Irak fra 1991 til 1998 og hadde en viktig rolle i blant annet etterretning. Jeg har enorme mengder fakta og vet hva som er sant. Min regjering lyver. Jeg må konfrontere dem med det, sier Ritter, som mener Irak ikke har masseødeleggelsesvåpen igjen etter 1998.

- Krigen mot Irak er det dummeste jeg noensinne har hørt om. President Bush har selv innsatt Donald Rumsfeldt, Paul Wolfowitz, Richard Perle og Dick Cheney. De kommer alle fra et nykonservativt idéutklekkingsmiljø med ekstremt nære bånd til Israel, et miljø som betrakter Irak som en trussel mot Israel og USA.

De har engasjert seg både ideologisk og intellektuelt og politisk for å fjerne Saddam Hussein. Alle var gått ut på dato, men nå styrer de amerikansk politikk. Og det lille mindretallet skaffer seg tilhengere via frykt og uvitenhet. Nazipartiet i Tyskland gjorde det samme, sier Ritter.

Spår krig i desember

- Bush har allerede sagt at han ikke vil akseptere noen erklæring fra Irak 8. desember. Derfor tror jeg USA vil begynne å bombe i desember. Etter 8. desember tar det ei uke for USA for å si fra til FN at man vil aksjonere. Og så begynner bombingen, sier han.

Det eneste som kan hale ut krigen, ifølge Ritter, er om våpeninspektørene blir i Irak, og om det internasjonale samfunn krever at USA skal bevise påstandene som fører til krig.

- Etter sju år som våpeninspektør i Irak vet jeg at amerikansk informasjon er løgnaktig søppel. Folk må tore å stå imot det amerikanske presset. Eller vil man bare trekke på skuldrene og støtte et fascistisk regime? spør den kontroversielle amerikaneren.

I september fikk han holde tale i parlamentet i Bagdad samtidig som president Bush og statsminister Blair snakket i Texas om krigen. Scott Ritter er nærmest kneblet i USA og ville ha en scene hvor han ble synlig.

- Jeg snakket ikke til irakerne, men til hele verden. Jeg brukte dem rått for å bli hørt, sier han.

Hva med Norge?

- Vi må gå til krig, sier folk. Hvorfor? Hvor mange nordmenn vil dø for Irak? Be regjeringen si at de vil ofre 5000 nordmenn i denne krigen. Først da forstå man hvor vanvittig det er å støtte USAs oppstakede kurs siden 1991 om å fjerne Saddam Hussein.

- Din sjef i Irak, Rolf Ekeus, har også sagt at USA presset våpeninspektørene til å spionere i Irak. Er du bitter over at det tok ham fire år å støtte deg?

- Jeg er ikke bitter. Det er for sterkt. Jeg er sinna på Rolf fordi han brukte fire år på si det samme som meg.

- Hva synes du om den nye lederen for våpeninspektørene, Hans Blix?

- Jeg kjenner ham ikke som annet enn en skikkelig fyr med godt internasjonalt rykte. Men han er under et enormt press fra USA. Viseforsvarsminister Paul Wolfowitz sørget for at CIA gikk Blix etter i sømmene og lekket ut rykter til pressen om at Blix er en svak person. At Blix har latt utenriksminister Colin Powell diktere tidstabellen for våpeninspektørene, er et dårlig tegn og viser at han lar seg presse. Han har også latt seg innkalle til Det hvite hus, og det kan gi inntrykk av at han er en amerikansk agent. Klarer han i likhet med Rolf Ekeus å motstå amerikansk press og holde våpeninspektørene i Irak, blir det ikke krig.

I NORGE: Scott Ritter forteller at han brukte israelsk militær etterretning da han var våpeninspektør i Irak. Årsaken var at CIA hadde som oppdrag å styrte Saddam Hussein. Ikke å avvæpne ham.