Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krig mot Saddam

Nord-Iraks kurdere på marsj mot Bagdad. Væpnet oppstand i sør. Amerikanske krigsfly på vingene dag og natt. Så kommer USAs kommandosoldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Slik er drømmen til de uforsonlige motstanderne av diktatoren Saddam Hussein, enten de befinner seg i USA, Irak eller Israel.

Siden terroraksjonene 11. september har strateger og taktikere i Pentagon jobbet intenst med planer som kan bringe Iraks president av banen. Ifølge den høyrøstet patriotiske New York Post er planene allerede klare. Saddam skal styrtes i løpet av et halvår.

Avisa ser for seg en kopi av suksessen i Afghanistan. Flere tusen amerikanske kommandosoldater, en koalisjon av vestlige og muslimske land, barske lokale krigere fra nord og et regime i lynrask oppløsning.

Men The Post har kanskje gjort opp regning uten vert.

Bush-doktrinen («de som ikke er med oss, er med terroristene») slår fast at alle som hjelper eller skjuler terrorister, er USAs fiende. Irak tilfredsstiller utvilsomt dette kravet med godt mål.

Bøddelen i Bagdad

Saddam er en blodtørstig diktator med ufattelig mange liv på samvittigheten. USA vil ha ham bort før han gjør ubotelig skade.

Iraks naboer skulle også gjerne sluppet bøddelen i Bagdad, men ikke for enhver pris.

Saudi-Arabia frykter som alltid initiativ som kan skape hjemlig uro og gi landets mange fundamentalister en anledning til å fordømme kongehuset. Bekymringene er like store i Tyrkia. Landet står snart på dørstokken til EU, men er redd for ringvirkningene om Irak rives i filler, skriver Newsweeks utenriksredaktør.

Irak etter Saddam

En krig på irakisk territorium er en likning med mange ukjente. Den republikanske garden falt sammen under trykket fra amerikanske tanks i 91 og skremmer ikke som før Golf-krigen. Men det er ikke gitt at irakiske soldater vil skifte side som afghanere, der slikt har tradisjon. Den irakiske tradisjonen er å likvidere hele familien din.

Nord-Iraks kurdere er splittet og svake, akkurat som Afghanistans Nordallianse. Kan penger og utstyr fra USA gjøre dem til en militær kraft?

Saddam Hussein

 • President i 1979.
 • Øverstkommanderende for hæren samtidig.
 • Henretter straks hundrevis av partifeller.
 • Invaderer Iran i 1980. En til halvannen million drepte i ni års krig.
 • Våpenhvile i 88. Saddam nytter freden til å gasse den kurdiske byen Halabja i IRak. Nær 5000 sivile drept.
 • Tynget av krigsgjeld okkuperer Irak nabolandet Kuwait i 1990. Setter 500 oljebrønner i brann og avfyrer 39 raketter mot Israel før soldatene blir jaget ut.
 • USA lar Bagdad i fred og Saddam beholder sine helikoptre. Bruker dem til å slå ned opprør fra shiamuslimer i sør og kurdere i Nord-Irak.
 • 93: Saddams agenter forsøker å drepe eks-president George Bush under besøk i Kuwait.
 • 96: Kurderopprør i nord. Slås ned med stridsvogner, USA nøyer seg med symbolsk bombing.
 • Gjennom 90-årene leker Saddam katt og mus med FNs våpeninspektører mens han utvikler nye våpen for masseødeleggelse. Stanser inspeksjonene i 97, FN ut året etter.
 • Saddams svigersønn hopper av og Irak innrømmer å ha 8.500 liter anthrax og store mengder andre biovåpen. 25 raketter og 157 bomber er klare.
 • Har tatt mange steg mot en irakisk atombombe, men mangler trolig spaltbart materiale.

Og aller viktigst: Kan det etableres et levedyktig og noenlunde menneskevennlig regime i Bagdad når Saddam er borte? Uten at USA må bli på post i Bagdad, noe Bush på ingen måte ønsker seg.

USAs europeiske allierte står nærmest i kø for å advare mot et irakisk eventyr. Det ser vanskelig ut å flytte Afghanistan-koalisjonen vestover.

For risikabelt å vente

Ifølge The Post vurderer Bush-administrasjonen å løse dette med først å utfordre Saddam til å slippe våpeninspektørene inn igjen. Siden man er sikker på at han vil sabotere, skal dette grepet tvinge opinionen og dermed politikerne over på amerikansk side.

Men dette spillet behersker Saddam, kanskje bedre enn Bush. En diktator kan som ingen andre nytte meningsmonopol og sensur til taktiske manøvre. Presidenten vil invitere generalsekretær Kofi Annan, Jesse Jackson og Jimmy Carter til Bagdad. Verdenssamfunnet vil nøle: La oss vente til Saddam beviselig gjør noe riktig grusomt igjen.

I USA mener de fleste at det er for risikabelt.

BOMBEKLAR: Amerikanske fly viste sin effektivitet under bombingen av Afghanistan. Irak kan være neste mål.
SKAL BORT? Iraks mektige diktator Saddam Hussein skal være neste mål for amerikanernes forsøk på å utrydde terroren.
Hele Norges coronakart