Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krig mot taggerne

Nå skal Oslos taggere tas en gang for alle. I dag legger byråd Merete Agerbak-Jensen fram tidenes mest offensive plan mot taggerne. Oslo skal bli taggerfri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tipunktsstrategi som legges fram for byrådet i dag, varsler Agerbak-Jensen full krig mot alle taggere. Hver tusjstrek på offentlig sted skal betraktes som en alvorlig forbrytelse og anmeldes, etterforskes og straffes deretter. Blant tiltakene er å begrense salg av spraymaling, fremme erstatningskrav og etterforske hver eneste tagger.

- Jeg er provosert og oppgitt over all taggingen. Den er stygg og forsøpler det offentlige byrommet, sier en offensiv byråd til Dagbladet.

- Dessuten koster taggerne oss enorme beløp. Ødeleggelser på offentlig og privat eiendom er i hundremillionerkronersklassen hvert eneste år.

Alt skal tas

Ikke én tagger skal heretter føle seg trygg. Gjennom aktiv kartlegging og etterforskning skal kommunen, i samarbeid med politiet, finne de skyldige. Saker hvor noen har malt fargerik graffiti på en vegg, skal behandles med det samme alvor som storming og ramponering av en trikk (såkalt trashing).

- Vi har hittil forsømt oss når det gjelder anmeldelser. Heretter skal alt registreres, smått og stort, sier Agerbak-Jensen.

Planen:

  • Beslaglegge kladdebøker
  • Begrense salg av spraymaling
  • Anmelde alle taggere
  • Ta trikker av drift
  • Gi store bøter
  • Straffe graffitiopplæring
  • Fjerne all tagging innen 48 timer
  • Vise taggerne nulltoleranse

Tar ut busser

Ett av tiltakene byråden foreslår er å beslaglegge skolebøker som inneholder tagger. Ved å sammenlikne disse med tagging på offentlige bygninger, skal taggerne tas.

Et annet tiltak som lanseres er å stenge eller ta ut av drift kommunale virksomheter som gjentatte ganger utsettes for tagging. Det betyr for eksempel at det ikke settes inn en ny buss i drift dersom den ordinære bussen må på verksted etter ramponering.

På den måten ønsker byråden å åpne folks øyne for problemet.

- Mange er i ferd med å gi opp kampen.

- Men risikerer du ikke nå bare å gjøre tagging enda mer populært blant unge?

- Det er mulig det kan føre til en motreaksjon, men samtidig er det viktig å vise at vi ikke tolererer dette. Vi må ikke bli likegyldige.

- En del foreninger og skoler har gitt opplæring i graffiti, det skal de ikke lenger få lov til?

- Nei. Problemet oppstår når det gis doble signaler. Vi kan ikke si at taggerne kan more seg ett sted, men ikke et annet.

- Og dermed tyr du til sensur?

- På ingen måte. Dette dreier seg om hærverk som må bekjempes og er ikke et angrep på andre områder innen hipphoppkulturen.

Vil forby salg

Byråden for miljø og samferdsel ønsker også å legge begrensninger på salg av taggemateriell.

- Dette er selvsagt ikke enkelt å få til. Man kan for eksempel ikke forby store tusjpenner, men poenget er å gjøre utstyret litt mindre tilgjengelig.

Ved å forebygge tagging mener Agerbak-Jensen at man forebygger annen kriminalitet.

FNYSER: - Denne planen vil gjøre ungdom mer motvillige og vrange, sier Haakon Lund (25) og Sean (34).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media