Krig og korrupsjon skaper problemer for Sør-Sudan

Grensekrangel, intern uro, omfattende korrupsjon og stans i oljeproduksjon har gjort Sør-Sudans første år som selvstendig stat turbulent.

FEIRER: Sør-sudanesere feirer i gatene kvelden før landets ettårsdag som selvstendig stat. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTB
FEIRER: Sør-sudanesere feirer i gatene kvelden før landets ettårsdag som selvstendig stat. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag feirer verdens yngste stat sin ettårsdag. Men utfordringene har stått og står fortsatt i kø. Mest alvorlig er konflikten med landets mektige nabo i nord.

Grensekonflikten med Sudan har tilspisset seg det siste halve året, og har ført til flere krigshandlinger. Den største utfordringene er hvordan de to landene skal fordele de voldsomme oljeforekomstene i grenseområdene. Oljeproduksjonen ble stanset tidligere i år på grunn av krangel med Sudan om bruk av en viktig oljerørledning. Det har gjort Sør enormt sårbare økonomisk.

Sudan og Sør-Sudan har lovet å stanse krigshandlingene i grenseområdene, men har så langt ikke klart å bli enige om en våpenhvile, sier en tjenestemann til al-Jazeera. Men en muntlig avtale ble inngått i den ethiopiske hovedstaden i går.

- Begge land har blitt enige om å ikke bruke makt eller å ty til krigshandlinger for å få gjennom våre krav, sier Abdelrahim Mohamed Hussein, Sudans forsvarsminister, ifølge nyhetskanalen.

Landene gjenopptok de afrikansk union-ledede fredsforhandlingene på torsdag etter at forhandlingene ble hevet i forrige uke uten en avtale. Samtalene og en forventet underskriving av en fredsavtale gjennopptas på onsdag, etter at sør-sudan har feiret ettårsdagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer