Krig og korrupsjon skaper problemer for Sør-Sudan

Grensekrangel, intern uro, omfattende korrupsjon og stans i oljeproduksjon har gjort Sør-Sudans første år som selvstendig stat turbulent.

FEIRER: Sør-sudanesere feirer i gatene kvelden før landets ettårsdag som selvstendig stat. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTB
FEIRER: Sør-sudanesere feirer i gatene kvelden før landets ettårsdag som selvstendig stat. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag feirer verdens yngste stat sin ettårsdag. Men utfordringene har stått og står fortsatt i kø. Mest alvorlig er konflikten med landets mektige nabo i nord.

Grensekonflikten med Sudan har tilspisset seg det siste halve året, og har ført til flere krigshandlinger. Den største utfordringene er hvordan de to landene skal fordele de voldsomme oljeforekomstene i grenseområdene. Oljeproduksjonen ble stanset tidligere i år på grunn av krangel med Sudan om bruk av en viktig oljerørledning. Det har gjort Sør enormt sårbare økonomisk.

Sudan og Sør-Sudan har lovet å stanse krigshandlingene i grenseområdene, men har så langt ikke klart å bli enige om en våpenhvile, sier en tjenestemann til al-Jazeera. Men en muntlig avtale ble inngått i den ethiopiske hovedstaden i går.

- Begge land har blitt enige om å ikke bruke makt eller å ty til krigshandlinger for å få gjennom våre krav, sier Abdelrahim Mohamed Hussein, Sudans forsvarsminister, ifølge nyhetskanalen.

Landene gjenopptok de afrikansk union-ledede fredsforhandlingene på torsdag etter at forhandlingene ble hevet i forrige uke uten en avtale. Samtalene og en forventet underskriving av en fredsavtale gjennopptas på onsdag, etter at sør-sudan har feiret ettårsdagen.

- Trang fødsel FNs spesialrepresentant i Sør-Sudan, Hilde Frafjord Johnson, kritiserer verdenssamfunnet for ikke å ha «investert nok i sluttforhandlingene på et tidlig tidspunkt slik at denne situasjonen kunne unngås». Dermed ble Sør-Sudan selvstendig uten at viktige spørsmål var avklart.

- Det medførte at Sør-Sudan fikk en veldig trang fødsel som nytt og selvstendig land, med uavklarte spenninger med naboen i nord, uavklarte grenser, uavklart status med hensyn til statsborgerskap og uavklart inntektsgrunnlag med hensyn til olje, påpeker hun til NTB.

Korrupsjon Sør-Sudan sliter også med store problemer på hjemmebane. Uten inntekter fra oljen får mange offentlig ansatte ikke utbetalt lønn. Samtidig har prisene på mat og drivstoff skutt i været de siste månedene.

Det kommer også stadige meldinger om overgrep begått av sørsudanske SPLA-soldater mot sivilbefolkningen. En hjelpeorganisasjon beskriver overgrepene som «alvorlige og systematiske brudd på menneskerettighetene».

FRIHET: Slik så det ut den 9. juli i fjor. Sør-sudanerne feiret at de hadde fått sin egen stat etter årtier med borgerkrig og kamp. Den nyvunne freden for verdens yngste stat har ikke bare vært enkel. I morgen feirer landet sin ettårsdag. Foto: Roberto Schmidt / AFP / ScanpixNTB
FRIHET: Slik så det ut den 9. juli i fjor. Sør-sudanerne feiret at de hadde fått sin egen stat etter årtier med borgerkrig og kamp. Den nyvunne freden for verdens yngste stat har ikke bare vært enkel. I morgen feirer landet sin ettårsdag. Foto: Roberto Schmidt / AFP / ScanpixNTB Vis mer

Tidligere i år kom det også avsløringer om omfattende korrupsjon blant landets nye politiske elite. Nærmere 24 milliarder kroner har tatt veien til elitens lommer siden fredsavtalen ble inngått i 2005. I hovedstaden Juba popper det stadig opp nye luksuseiendommer, og tidligere er det avslørt at elitens familier er blitt tilgodesett enorme summer. Dette stammer mest sannsynlig fra underslag.

I riktig retning Jan Ledang, landdirektør for Sør-Sudan i Norsk Folkehjelp, medgir at det første året har vært «humpete og vanskelig».

- Det viktigste er at Sør-Sudan har fått sin frihet. Men ingen regnet med at etableringen av den nye staten skulle gå smertefritt, sa han til NTB tidligere denne uken.

Samtidig er mediene og befolkningen i sør svært opprørt over den grove korrupsjonen som er avslørt i den senere tid. Ledang mener det viser at det er et sterkt politisk press i riktig retning.

EN NY START: Sør-Sudans nasjonale fotballag under en treningsøkt på Konyo Kony, i Juba 7. juli 2012. Sør-Sudan ble den 25. mai set 209. medlemslandet i FIFA. Sør-Sudan proklamerte full uavhengighet 9. juli 2011 etter to tiår med borgerkrig der rundt to millioner mennesker døde. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTB
EN NY START: Sør-Sudans nasjonale fotballag under en treningsøkt på Konyo Kony, i Juba 7. juli 2012. Sør-Sudan ble den 25. mai set 209. medlemslandet i FIFA. Sør-Sudan proklamerte full uavhengighet 9. juli 2011 etter to tiår med borgerkrig der rundt to millioner mennesker døde. Foto: Giulio Petrocco / AFP / ScanpixNTB Vis mer