FAREFULL FERD: 105 flyktninger i en gummibår på Middelhavet er farlig. Bildet er fra 2. mai i år.  EPA/Scanpix
FAREFULL FERD: 105 flyktninger i en gummibår på Middelhavet er farlig. Bildet er fra 2. mai i år. EPA/ScanpixVis mer

Krig og mer humanisme skal løse flyktningekatastrofen

EU møter katastrofen i Middelhavet med å opprette to fronter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men en kombinasjon av krigføring mot menneskesmuglerne og mer humanisme overfor de flyktningene som tross alt kommer til Europa, skal EU forsøke å løse flyktningekatastrofen i Middelhavet. Hittil i år har mer enn 2000 flyktninger druknet på den farefulle ferden fra Afrika til Europa.

Trenger FNs støtte FNs sikkerhetsråd skal i kveld norsk tid behandle et forslag som åpner for bruk av makt for å senke eller ødelegge båtene menneskesmuglerne bruker for å frakte desperate mennesker over Middelvahet. EUs ansvarlige for utenriks- og sikkerhetssaker, Federica Mogherini, er i New York for å begrunne forslaget overfor sikkerhetsrådet. Hensikten er «med alle midler å ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglerne», heter det i utkastet til resolusjonen.

Det betyr at EU vil ha sikkerhetsrådets godkjennelse til å gå inn til kysten av Libya og ødelegge båtene menneskesmuglerne bruker. De vil også ha godkjennelse til å senke båter på havet, etter at flyktningene er tatt hånd om. Libya er et land i full oppløsning, der sentralregjeringen har mistet kontroll over store deler av landet. Kysten er delvis kontrollert av islamister som sympatiserer med IS i Syria og Irak. De tjener blant annet penger på menneskesmuglingen, og skal ha tungt artilleri og anti-luftskyts utplassert ved den libyske kysten, skriver The Guardian. De fleste båtene med flyktninger til Europa seiler fra Libya.

Islamistiske krigere Militære operasjoner fra EU-land i Libya kan bli møtt med vold fra islamistiske krigere, og føre til en militær opptrapping som kan gjøre det nødvendig at NATO involverer seg. Det er en opptrapping som vil få Russland til å se rødt. Men den italienske regjeringen sier at den har signaler om at Moskva vil samarbeide, og ikke stanse en resolusjon i sikkerhetsrådet som åpner for bruk av militære midler for å stanse menneskesmuglingen. Liknende signaler fikk Mogherini i forrige uke fra Kina etter et besøk til Beijing.

Å ødelegge mennesmuglernes båter vil imidlertid ikke gjøre forholdene bedre for de tusenvis av flyktninger i Libya som venter på transport. Amnesty International har gitt ut en rapport som forteller om umenneskelige forhold for flyktningene som har kommet til Akrikas kyst, og bare er en båtreise fra det forgjettede land - EU. I rapporten er blant annet en syrisk familie intervjuet.

- Vi står overfor døden i Libya, så vi kan like gjerne stå overfor døden mens vi prøver å komme til Italia.

Amnestys rapport ber verden om dramatisk å trappe opp redningsoperasjonene på Middelhavet.

Nytt kvotesystem Og det er nettopp det som er EUs andre svar for å møte den humanitære tragedien på havet. Tyskland og Angela Merkel fronter et forslag om at EU-landene skal forplikte seg til å ta imot flere flyktninger i et kvotesystem. Som det er nå kommer tusenvis av flyktninger seg videre fra Italia til Europa, fordi Italia ikke har kapasitet til å behandle asylsøknader, eller ta imot alle flyktningene. Flyktningestrømmen over Middelhavet har langt på vei undergravd Eus innvandringsregime, som innebærer felles legler for behandling av flyktninger innenfor EU- og Shengen-området, slik det er definert i Dublin-avtalen.

Men planene fra Brussel og Berlin møter sterk motstand, blant annet fra Storbritannia. Regjeringen til David Cameron har et forsterket mandat til å føre en politikk på tvers av tysk-fransk konsensus etter valget i helga. Også Ungarns statsminister Viktor Orban protesterer heftig, og kaller tvungne kvoter for «galskap». I fjor var det 220 000 som tok seg ulovlig inn i EU over Middelhavet. Tallet for i år ved utgangen av april var 46 000. Problemet er at det i år tas mye større risiki både av menneskesmuglere og flyktninger fordi flyktningeproblemet har eksplodert på grunn av særlig Syria, Irak og Jemen.

Krig og mer humanisme skal løse flyktningekatastrofen