Krig om ord

Politikerne har ikke ord for det som foregår i Afghanistan, skriver Marie Simonsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– Vi må stille strenge krav til en åpen debatt, sa Jan Petersen (H) på NRK P2s «Politisk kvarter» i går morges. Den tidligere utenriksministeren var bekymret for at afghanere skulle få nyss om motstanden mot norsk deltakelse i ISAFs stabiliseringsstyrke i Afghanistan. Hvis afghanerne fikk inntrykk av at styrkene kunne trekkes ut når som helst som følge av politisk press, ville det svekke kampen mot Taliban.

Nå var vel neppe Petersen redd for at afghanere skulle ta inn P2, men hadde de kunnet, ville de blitt beroliget av at statssekretær Espen Barth Eide (Ap) i Forsvarsdepartementet var helt enig med Petersen, både om debatten og krigen. Det vil si, de to var også enige om at det ikke er riktig å kalle det en krig siden det ikke er en konflikt mellom to stater. Barth Eide påpekte dessuten at språkbruken hadde praktisk konsekvenser, blant annet når det gjelder forsikring.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har tidligere kalt en krig for en krig, men holder seg til den folkerettslige definisjonen når hun blir trukket direkte inn i språkstriden. Det gjør også statsminister Jens Stoltenberg, som likevel innrømmer at semantikken spiller mindre rolle for soldatene i Afghanistan så lenge de selv opplever det som «krigsliknende kamphandlinger». Major Jon Reichelt mener norske soldater er i krig og sa til Dagbladet i går: – Når det ikke kalles en krig, er det litt uklart hva man er død for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer