Krig om pappavitser: - Ikke min humor

Trodde du at du var den eneste som fikk dårlig tilbakemelding på de tørre pappavitsene dine? Selv på Stortinget fins denne konflikten.

VEKKET LATTER: Helseminister Ingvild Kjerkol (i midten) kastet seg med på vitsingen i stortingssalen forrige uke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
VEKKET LATTER: Helseminister Ingvild Kjerkol (i midten) kastet seg med på vitsingen i stortingssalen forrige uke. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

En tilfeldig onsdag på Stortinget: Frp-politiker Bård Hoksrud (49) går opp på talerstolen og kritiserer regjeringens helsepolitikk.

Han spør om helseministeren med vilje prøver å framstå like kald som et kjøleskap.

Helseminister Ingvild Kjerkol (47) svarer med samme mynt: «Hvis du går på baksida av et kjøleskap, så er det faktisk ganske varmt.»

Frp-politiker Morten Wold (55) slenger seg på: «President, det er jo de som har ment at hele Stortinget den seinere tida har vært et kjøleskap», sier han i sitt innlegg.

- Begrav dem

Stortingssalen ler. Men ikke alle. Dagbladet har oppfattet en viss lettere oppgitthet blant den yngre garde over disse vitsene. De spilles fram og tilbake mellom debattantene som pingpong og blir nesten en tvangstrøye, mener enkelte. Flere av de yngste bekrefter dette:

- Jeg er glad for at Dagbladet graver i denne saken og eventuelt begraver dårlige vitser, sier Andreas Sjalg Unneland (28) fra SV.

- Folk må, på generelt grunnlag, skjerpe seg, mener Venstre-politiker Sveinung Rotevatn (35).

- Pappahumor er bedre enn ingen humor. Selv om det ikke er helt min type humor, sier Rødts Sofie Marhaug (32).

Tverrpolitisk oppgjør

Pappavitser, eller «dad jokes», defineres i ordbøkene som svært forutsigbare vitser eller ordspill, ofte i form av litt for harde forsøk. Middelaldrende voksne har en egen forkjærlighet for dem, og ofte blir vitsene så dårlige at de blir gode.

På Stortingets talerstol blir disse kombinert med en langsom og høytidelig stil, som stortingsrepresentantene er pålagt. De må kalle hverandre representant, statsråd eller president. Det gir vitser som denne:

«President, det er jo mange i denne sal som mener at matematikkferdighetene i norsk skole bør vektlegges sterkere. Og det kan man kanskje være enig i når man hører statsrådens svar,» sa Høyres Nikolai Astrup i samme debatt.

MDGs Lan Marie Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MDGs Lan Marie Berg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Også MDGs Lan Marie Berg (35) kjenner dette igjen, men mest på hjemmefronten:

- Som småbarnsforelder er jeg ganske eksponert for pappahumor i hverdagen, og jeg skal innrømme at jeg kan bli litt lei, sier hun.

Forsvarer humoren

Men pappavitsene på Stortinget har også noen sterke forsvarere.

Blant annet han som styrer ordet og dermed utsettes for flest av dem.

- Jeg tenker at humor og litt spisse replikker er helt fint. Det krydrer opp debatten og stemningen, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

I SKUDDLINJA FOR PAPPAVITSER: Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Shad Madian / Dagbladet
I SKUDDLINJA FOR PAPPAVITSER: Stortingspresident Masud Gharahkhani. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Jeg blir 40 neste år, så jeg ler meg fillete av disse vitsene, sier Høyre-politiker Henrik Asheim.

- Litt humor i spørretimen er bare bra. Vi er langt unna britiske tilstander, der spissformuleringer, sarkasme og humor er sentrale ingredienser i den ukentlige spørretimen, sier Høyres Nikolai Astrup.

Også vitsemakerne Bård Hoksrud og Morten Wold påpeker at talene kan bli for alvorlige og kjedelige.

- Får man medrepresentanter til å le, skapes det «munterhet i salen», som det da gjerne gjengis som i referatet, sier Fremskrittspartiets Morten Wold.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer