Krig om religiøse soldater i Israel

Israels regjering vedtok i går å åpne for at også ortodokse teologiske studenter avtjener militærtjeneste. Dermed stikker statsminister Ehud Barak hånda inn i et vepsebol. Men dette er ikke det verste: Forsvarssjefen slipper nemlig kvinnene til i stridende avdelinger, og det forarger også moderate religiøse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men dette er ikke det verste: Forsvarssjefen slipper nemlig kvinnene til i stridende avdelinger, og det forarger også moderate religiøse. I Israel har de ortodokse miljøene fått fritak fra militærtjenesten for sine Talmud-studenter. Dette har opp gjennom statens drøyt femti år lange historie irritert andre israelere mer og mer.

Andre israelske menn må gjennomgå tre års verneplikt og en måneds repetisjonsøvelse hvert år til de er 49 år.

Sekulære jøder mener stadig sterkere at de ortodokse er snyltere på staten.

Valgløfte

Israels høyesterett har avsagt kjennelse for at fritaket de ortodokse fikk da staten Israel var ung, er i strid med loven. Barak lovte velgerne før han vant valget i mai i fjor, å sende ortodokse til militærtjeneste.

Men den brokete flokken han har samlet mot regjeringsbordet, deriblant religiøse partier, har tvunget ham til å være varsom. Derfor overlot han til juristen Zvi Tal å finne fram til et forlik. Dette ble vedtatt med 12 mot to stemmer i går. Det ultra-ortodokse partiet Shas har igjen truet med å trekke seg ut av regjeringen.

I Knesset kan de to største gruppene, Baraks koalisjon Ett Israel med Arbeiderpartiet i spissen og konservative Likud, komme til å stille sine representanter fritt.

Protester

Men mange frykter at dette vedtaket ikke går langt nok og neppe vil fjerne mulighetene for å slippe unna.

Reservister fra et elitelag i hæren har i fem dager vært i sultestreik i protest mot at de ortodokse ungdommene uansett vil slippe unna.

150000 mennesker har undertegnet et opprop som krever likebehandling av alle i militæret. Splittelsen mellom de ortodokse og de sekulære i Israel er bitter. Bare følelsen av å ha fiender på alle kanter av Israel holder samfunnet sammen, hevder mange politiske analytikere. Dette spørsmålet om militærtjeneste går rett i hjertet av striden.

Kvinnelige stridende

For 18 måneder siden bestemte forsvarssjef Shaul Mofaz å åpne stridende avdelinger for kvinner.

Men nå ruster de religiøse sionistene til kamp mot stridende kvinner. De religiøse sionistene avtjener militærtjeneste, men mener at menn ikke kan gjøre det sammen med kvinner. Kvinnelige stridende soldater er et langt alvorligere stridsspørsmål enn Tal-kommisjonens forslag om halvveis verneplikt for de ortodokse, blant annet fordi dette rammer de religiøse som tross alt gjør militærtjeneste.

FRITATT: En ultra-ortodoks mann ser på en kvinnelig soldat i den ortodokse bydelen Mea Searim i Jerusalem. De ortodokse Talmud-studentene i Israel har fritak fra verneplikt. Nå prøver Baraks regjering å sende dem i det militære, for mange israelere kaller dem snyltere.