Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krig om sannheten

Stemningen hauses opp der ambulanse-flyberedskapen har vært på over 100 prosent tordnet Venstre i Stortinget. Opposisjonen mener derimot det er en politisk skandale.

- TA ANSVAR: Ingvild Kjerkol (Ap) mener helseministeren må ta ansvar for beredskapssvikten i nord. Video: Per Ervland Vis mer

- Jeg er ikke fornøyd med at nåværende flyambulanseoperatør Babcock ennå ikke har levert etter avtale.

Det sa helseminister Bent Høie da han i Stortinget i dag redegjorde for de mange, uønskede hendelsene knyttet til luftambulansetjenesten i nord.

Høie gjorde det klart at han ser svært alvorlig på den svekkede beredskapen før og etter at en byttet operatør av tjenesten 1. juli i fjor.

SKANDALE: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum kaller beredskapssvikten i nord for «en politisk skandale». Video: Per Ervland Vis mer

- Katastrofestemning

Helsepolitisk talsperson fra Venstre, Carl Erik Grimstad var ikke like ydmyk. Han gikk skarpt i rette med media og opposisjonen for å skape «høyt oppdrevet katastrofestemning».

En uttalelse fra Sp om at det var en av de mest alvorlige situasjonene siden krigen, beskrev han som den verste.

- Situasjonen i høst var alvorlig. Da plikter regjeringen å følge opp. Det har de gjort, jeg skulle like å se de som kan dokumentere noe annet, tordnet Grimstad som viste til nye tall fra Luftambulansetjenesten som sier at beredskapen var på 110 prosent i desember, medregnet tiltak som regjeringen har satt inn, som helikopter fra Forsvaret.

Også Frps helsepolitiske talsperson Åshild Bruun Gundersen mente problemene var bra fulgt opp.

KRASS: Rødt-leder Bjørnar Moxnes retter krass kritikk mot Bent Høie etter at helseministeren redegjorde for situasjonen i nord. Video: Per Ervland Vis mer

- Man behøver ikke å være medlem i Mensa for å forstå at sykdom og tekniske problemer ikke er noe staten kan styre over, sa hun blant annet i debatten.

En samlet opposisjon har tatt til orde for at staten bør ta over tjenesten.

Brunn Gundersen sier en statlig tjeneste vil være like utsatt for sykdom.

- Det er mange i denne saken som har hatt politiske interesser av at Babcock ikke skal lykkes, og som har gjort nærmest hva de kan for å nettopp forhindre dette. Det er synd, ettersom alle først og fremst burde sett seg tjent med å sikre folks trygghet, sier hun etter redegjørelsen.

- Krig om sannheten

Helsepolitisk talsperson i Ap Ingvild Kjerkhol er ikke enig i at situasjonen er blitt hauset opp.

- Når det brukes tall om at beredskapen er på over hundre prosent, viser det bare at her er det en krig om sannheten, sier hun til Dagbladet.

TAR ANSVAR: Bent Høie tar ansvaret for den vanskelige beredskapssituasjonen i nord. Video: Per Ervland Vis mer

- Det er svikt i beredskapen. Her må man jobbe med innrømmelsene som er kommet og beredskapen, sier hun.

- Politisk skandale

Senterpartiet mener regjeringen og Bent Høie burde forutsett problemene som kom med operatørbytte.

- Etter en skandaløs anbudsprosess gikk det som det måtte. Krisen var varslet og regjeringen overså akuttutvalgets råd om risiko ved anbud og råd om virksomhetsoverdragelse, sa helsepolitisk talsperson for Sp Kjersti Toppe.

Hun kaller problemene for en politisk skandale

- Til tross for gjentatte advarsler, tidligere høringer, og spørsmål har ikke Høie lyttet til noen ander enn seg selv, mener hun.

Avvises av Høie

Dette avvises av Høie.

- Disse påstandene opposisjonen er ikke riktig. De peker på tiltak som ikke hadde vært mulig å gjennomføre, som Rødts forslag om å avbryte anbudet, det ville vært direkte lovstridig. I tillegg ville det forverret situasjonen i nord, sier han til Dagbladet.

- Men er du enig i at anbuds prosessen ikke var så god den burde vært?

- Heg er helt enig i at resultatet som vi har fått ikke er som vi ønsket. Dette er jo årsaken til at vi har satt ned en ekspertgruppe som skal se på hvordan vi skal gjennomføre dette i framtida, og at vi har fått flere evalueringer allerede, nettopp fordi vi skal lære og unngå dette i framtida