«Krig» på hellig grunn

RENA (Dagbladet): Folk på Rena i Hedmark fikk seg en støkk i går, da kirkegården ved Åmot kirke ble inntatt av tungt bevæpnede soldater og tanks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den militære aksjonen var godkjent av menighetsrådet og er en del av militærøvelsen «Kosovo II». Soldatene er påtroppende KFOR-soldater fra den norske infanteribataljon fra Jegerkorpset Akershus regiment.

De ønsket å trene på et scenario der de holder vakt utenfor en eventuell serbisk-ortodoks kirke i Kosovo.

- Respektløst

- Usmakelig av Forsvaret, sier student Vidar Ramdal - en av mange som stiller seg kritisk til den militære aktiviteten i tettbebyggelsen.

- Det har vært altfor dårlig informasjon i forkant av øvelsen, og det er lett å bli skremt når tungt bevæpnede soldater sniker seg rundt hushjørnet, fortsetter Vidar Ramdal.

Med den tragiske togulykken på Åsta friskt i minne, mener flere i lokalsamfunnet at det er respektløst av Forsvaret å innta kirkegården på Rena på denne måten.

- Diskresjon

Åmot kirke sto sentralt i sorgbearbeidingen etter togulykken, og blant annet ble den TV-overførte minnehøytideligheten avholdt her.

Sokneprest i Aamot, Einar Vegge, sier til Dagbladet at militærøvelsen er behandlet i menighetsrådet i Aamot, etter en skriftlig forespørsel fra Forsvaret.

- Det var riktig å si ja, fordi øvelsen skulle gjøres med diskresjon, sier soknepresten, som likevel forstår at reaksjonene er delte i lokalsamfunnet.