Krig på tre fronter

Etter ordre fra Ap-ledelsen arbeidet Finansdepartementet i natt på spreng for å unngå en budsjettkrise i Stortinget. I Folkets Hus talte Ap-ledelsen stemmer i håp om å vinne slaget om Statoil på landsmøtet. På TV-skjermene rullet bilder av fornærmete næringslivsledere som Thorbjørn Jagland mobbet i sin landsmøtetale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-ledelsen fører nå krig på tre fronter. I dag må regjeringen ha løst sentrumspartienes milliardkrav i budsjettforhandlingene, ellers kan brudd være et faktum. Det kan ende med regjeringskrise. Et brudd med sentrumspartiene i Stortinget er det siste Jagland og Stoltenberg trenger under et landsmøte hvor all konsentrasjon er rettet mot å vinne slag internt i partiet.

Ap-ledelsen satser høyt i håp om å seire på alle fronter. Alternativet kan være det totale nederlag: Budsjettkrise i Stortinget, tap av autoritet i partiet, tap av anseelse i norsk næringsliv.

Sterkt såret

Ap-landsmøtet ble åpnet med et voldsomt angrep på tre navngitte næringslivsledere, Svein Erik «Vaske» Bakke, skipsreder Gjert Wilhelmsen og investoren Øystein Stray Spetalen.

- Jeg er en mann på over 70 år som har behov for å hvile middag. Da synes jeg det er trist å bli hengt ut på denne måten av Thorbjørn Jagland. Jeg har arbeidet aktivt for verdiskapning i dette landet. Skattereglene i Norge er slik at min inntekt ikke dekker egne skatteforpliktelser. Derfor må jeg hvert år ta av min oppsparte formue for å betale skatten, sier rederen.

Gjert Wilhelmsen og hans kone ble opprørt over den omtale og latterliggjøring de blir utsatt for. Alle de 300 delegatene på regjeringspartiets landsmøte brølte av latter over Jaglands omtale av skipsrederen.

- Jeg utdannet meg etter krigen og arbeidet i likhet med mange andre veldig hardt for verdiskapning og gjenreising av Norge. Selv om skattereglene slår urettferdig ut for meg, har jeg aldri vært av dem som ønsker å flytte ut av landet. Uttalelsen fra Jagland er upassende, sier Wilhelmsen.

Men ikke Røkke...

Hvorfor valgte Jagland å bruke Bakke, Wilhelmsen og Spetalen som eksempler - og ikke Røkke?

- Fordi de ikke representerer en type ansvarlige arbeidsgivere som reinvesterer den produktive, private kapitalen i nye arbeidsplasser. Men heller tar ut voldsomme fortjenester, som folk flest reagerer på, sier Jagland.

- Når det gjelder å ta ut enorme fortjenester stiller vel Kjell Inge Røkke i en klasse for seg?

- Jeg kommenterte bare dem som hadde uttalt seg offentlig, i dette tilfellet om den nye aksjeskatten.

Svein Erik Bakke sier det er «ganske utrolig» at han blir tema på et Ap-landsmøte, og tror det skyldes at Ap's politikk ikke lenger får gjennomslag hos folk flest.

- Jeg er, som de fleste, frustrert over forholdene for skolebarn, gamle og syke i dette landet, og jeg har i årevis hørt Ap-floskler om alt som skal bli gjort - uten at det omsettes i praktisk politikk. Ap's største problem er avstanden mellom ord og handling, sier Bakke.

Heller ikke Øystein Stray Spetalen føler seg truffet av kritikken, og skjønner ikke påstanden om at han har dårlig forstand.

- Enhver kan se at det er noe fundamentalt galt i et samfunn der det er flere på attføring enn tallet på folk som arbeider i industrien. Nei, Jagland burde heller rette blikket andre steder.

Ap-leder Thorbjørn Jagland satser alt på å vinne Statoil-saken. I går tok han fram storslegga for å banke sine motstandere til fornuft. Partilederen vinner sannsynligvis striden om å delprivatisere Statoil, men prisen er et splittet parti.

Nesten ultimatum

Fram til i går var det ingen som torde å spå hvilken side som kom til å gå av med seieren. I går valgte Jagland den tøffe metoden. Strategien er å presse tvilere til å svelge partiledelsens syn.

- Når en partileder nærmest stiller ultimatum overfor et landsmøte, er det dramatisk å stemme ham ned, sier en sentral kilde.

Ap-lederens spill er velregissert. Han har sørget for å håndplukke næringsminister Grete Knudsen som leder av redaksjonskomiteen, mens utredningssekretær Jan Bøhler er sekretær. Jaglands to nære allierte skal i de neste 48 timene arbeide døgnet rundt for å sikre partiledelsen seier i Statoil-saken. I korridorer, på bakrom og på nachspiel på hotellrommene vil kampen stå.

Stigende frustrasjon

På Stortinget stiger frustrasjonene både i Ap-leiren og blant sentrumspartiene. Den positive kjemien fra de innledende faser i budsjettforhandlingene er fordunstet. Nå stiller KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland nærmest ultimative krav: Dersom Ap ikke har gitt avklarende svar på viktige hovedpunkter i sentrumspartienes krav innen i dag, kan forhandlingene bryte sammen.

Skytteltrafikk

Statsminister Jens Stoltenberg ble først orientert om flokene i budsjettforhandlingene av lederen for finanskomiteen, Dag Terje Andersen, på landsmøtet seint i går kveld. Medlemmer av finanskomiteen gikk i skytteltrafikk mellom Folkets Hus og Stortinget, og måtte ta kveldsmåltidet i ei pølsebu.

Britt Hildeng er til overmål både medlem av redaksjonskomiteen, som må jobbe natt og dag for å snekre sammen mulige kompromisser på landsmøtet, og finanskomiteen, som skal løse statsbudsjettet på 504 milliarder kroner.

- Hvis vi ikke får avklart de viktigste punktene fredag, har vi trøbbel, sier Svarstad Haugland.

Også Ap's forhandlingsleder, Dag Terje Andersen, ser skriften på veggen: - Det går altfor seint. Det begynner å haste. Det er ikke mulig å regne gjennom hele notatet til i morgen, men departementet vil holde på å regne i hele natt.

PØLSEPAUSE: Ap's finanspolitikere, Britt Hildeng, Dag Terje Andersen og Erik Dalheim måtte nøye seg med ei pølse på veien mellom Folkets Hus og Stortinget.
HØYT SPILL: Ap-leder Torbjørn Jagland kjørte tøft mot privatiseringsmotstandere som Grethe Fossum (t.v.) og Britt Hildeng.