Krig truer i Somalia

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landene på og rundt Afrikas Horn står på nytt i fare for å bli trukket inn i en større krig. Den svake og upopulære somaliske overgangsregjeringen i Baidoa er omringet av islamittiske styrker som kontrollerer mesteparten av et land som i 15 år har vært herjet av væpnet anarki. Overgangsregjeringen som støttes av FN og USA, blir forsvart av etiopiske styrker som er blitt forflyttet inn i Somalia de siste ukene, med FNs stilltiende samtykke. Islamistene erklærer at de er i hellig krig med Etiopia og rekrutterer nå nye krigere i eget land, samtidig som islamittiske krigere fra andre land flys inn. Etiopiske talspersoner hevder at Etiopia kun har noen hundre militære rådgivere i Somalia, mens talspersoner for FN sier at det nå står rundt femten tusen etiopiske soldater i kringvern rundt Baidoa. Motstanderne har beskutt hverandre sammenhengende i fire dager, men foreløpig regnes sammenstøtene som trefninger og ikke krig i full skala.

Somalias tidligere diktator Siad Barre ble styrtet i 1991. Kuppmakerne klarte imidlertid ikke å etablere kontroll i landet som raskt falt sammen uten en sentral myndighet. Krigsherrer overtok og slåss innbyrdes om land og makt. FN forsøkte å yte bistand til befolkningen, og en FN-styrke der også amerikanske avdelinger deltok, skulle sørge for sikkerheten. I 1993 falt en amerikansk avdeling i bakhold da den skulle arrestere en av krigsherrene. 18 amerikanske soldater ble drept og likene ble trukket gjennom Mogadishus gater og mishandlet på det groveste.

Det var siste gang amerikanske soldater ble stilt under kommando av FN. Siden har alle forsøk på å stable et styre i Somalia på beina, mislyktes. Etter at al-Qaida trappet opp den islamittiske terroren mot USA og andre vestlige land, trappet USA opp sin støtte til krigsherrene i Somalia i et forsøk på å demme opp for islamistene der. Denne politikken mislyktes, slik som den også er i ferd med å mislykkes i Afghanistan der Taliban på nytt er i vekst. Krigsherrene både i Somalia og Afghanistan har ikke levert annet enn borgerkrig til befolkningen.