Krig truer

NIKOSIA (Dagbladet): Kypros trues av en rakettkrise som i verste fall kan føre til krig mellom Hellas og Tyrkia. Den amerikanske fredsmekleren Richard Holbrooke forsøker desperat å få i gang fredsforhandlinger mellom gresk-kypriotene og tyrkisk-kypriotene for å unngå en krise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I går møtte Holbrooke en steil og uforsonlig Rauf Denktash, president i det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros.

Den gresk-kypriotiske regjering har kjøpt russiske S-300 bakke-til-luft-raketter som etter planen skal utplasseres ved flyplassen i Pafos i august.

Tyrkerne har sagt de vil bombe rakettene om de blir utplassert.
Kypros har en forsvarspakt med Hellas som trer i kraft hvis tyrkerne angriper.

Kriminell handling

Gresk-kypriotene som representerer det internasjonalt anerkjente Kypros, har sagt at de kan være villige til å utsette rakettleveransene om det kommer i gang fredsforhandlinger. Om dette sier den tyrkisk-kypriotiske presidenten Rauf Denktash i et intervju med Dagbladet:

- Disse rakettene er ikke en del av noen forhandlingspakke. De er en kriminell handling mot Kypros og et slag mot fredsprosessen. Vi planlegger mottiltak. Hvis gresk-kypriotene stanser rakettplanene, skal vi stanse våre planer. Hvis rakettene kommer, vil vi sørge for at de aldri kommer til å virke.

Bare forsvar

Den gresk-kypriotiske utenriksministeren Ioannis Cassoulides sier det slik til Dagbladet:

- De russiske rakettene er rent defensive. Vi har vært gisler overfor den tyrkiske okkupasjonen siden 1974 og lar oss ikke presse. Er spørsmålet om fredsforhandlinger like fastlåst som nå, kommer rakettene til planlagt tid.

- Men hva hvis det fører til krig på Kypros og kanskje mellom Hellas og Tyrkia?

- Vi kan ikke gi etter. Gjør vi det, vil tyrkerne neste gang kreve at vi nedlegger våre flybaser.
Planene om kjøpet av de russiske rakettene ble offentliggjort i fjor. Mye tyder på at dette i utgangspunktet var ment som et politisk utspill for å presse fram forhandlinger om den delte turistøya. Så begynte propagadamaskineriet å arbeide på begge sider av konflikten. Kypros' president Glafkos Clerides har gjort rakettspørsmålet til en stor nasjonal sak.

- President Clerides har malt seg inn i et hjørne, sier en observatør som følger fredsprosessen på Kypros på nært hold.

Med æren i behold

Det gresk-kypriotiske sosialistpartiet har sagt at det trekker seg fra regjeringen om rakettene ikke kommer. President Clerides trenger en måte å komme unna med æren i behold.

Richard Holbrooke forsøker å få til fredsforhandinger av Dayton-typen, konferansen som framskaffet en fredsavtale om Bosnia. Der skal Tyrkia og Hellas eventuelt også være med. Både gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter frykter en slik konferanse, fordi de kan bli presset til for store innrømmelser.

I øyeblikket ser det ikke ut til at partene vil forhandle overhodet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer