Krig uten Slobos regi

På ny flyter blodet på Balkan. Men krigshandlingene i Makedonia mangler trykket fra den onde viljen som preget krigene i Kroatia, Bosnia og Kosovo. Slobodan Milosevic er borte som krigens arkitekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det betyr at striden mellom albanere og slavere i Makedonia i verste fall vil likne mer på baskernes kamp i Spania og på kurdernes i Tyrkia, enn på serbernes kamp mot sine naboer på Balkan. Men også det er ille nok.

- NYE UTBRUDD AV VOLD, uansett fra hvem, er galskap nå, sa NATOs generalsekretær lord Robertson i går.

Diagnosen var ganske presis, der makedonske regjeringssoldater i helga igjen bombet stillingene til albanske opprørere utenfor hovedstaden Skopje. På ettermiddagen i går stanset kamphandlingene i landsbyen Aracinovo, der mer enn 700 albanske opprørssoldater har befestet seg. Makedonske regjeringskilder snakket om albanere som viftet med hvite flagg.

Men det er mer sannsynlig at det var det knallharde presset fra EUs «utenriksminister» Javier Solana som gjenopprettet den skjøre våpenhvilen. EU og Vesten har en helt annen innflytelse i Makedonia enn de hadde i Jugoslavia så lenge Slobodan Milosevic satt ved makta.

MEN DET BETYR IKKE AT Vesten ikke vil sette klare betingelser for sine fredsinitiativer. Det foreligger planer om utplassering av NATO-soldater i republikken. Men NATO krever en våpenhvile som holder, og omfattende innlevering av våpen, før NATO eventuelt sender sine folk inn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer