Krig

Colin Powell stilte et ultimatum til Sikkerhetsrådet. Rådet blir «irrelevant» hvis det ikke gir Irak et klart svar. USA vil gå til krig hvis ikke rådet gjør noe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette organ setter seg i fare for å bli irrelevant dersom det lar Irak fortsette å omgå dets vilje uten å svare effektivt og straks, sa Powell under sin lange og spent imøtesette tale i Sikkerhetsrådet. Krigen mot Irak kan være i gang innen utløpet av denne måneden, spår forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Eksstatssekretæren i UD advarer mot å trekke for bastante konklusjoner nå, men anser det som en sannsynlighet at krigen kan være i gang i løpet av en måneds tid. - Først skal FNs våpeninspektører legge fram sin rapport for FNs sikkerhetsråd 14. februar. Så skal Sikkerhetsrådet ta stilling til saken, men mye tyder på at det går mot krig, sier Barth Eide.

- Norge kan bidra

Han ser heller ikke bort fra at Norge kommer til å bidra med militært personell og utstyr. - Norge er bundet av vedtak i Sikkerhetsrådet, men det betyr ikke at vi må stille med militære styrker i en eventuell krig. Det kan imidlertid bli vanskelig å stå utenfor - særlig om oppfordringen kommer fra NATO, sier Barth-Eide. Men de tre vetomaktene Frankrike, Russland og Kina forsøkte straks etter Powells tale å skaffe Sikkerhetsrådet tid under gårsdagens møte. Tyskland hengte seg som ventet på. Frankrikes utenriksminister Dominique de Villepin syntes Powell la fram interessante opplysninger «som fortjener grundig analyse», en diplomatisk måte å si det på. Uansett om Colin Powell er den klart beste forhandleren som president George Bush kunne ha sendt til FN, så klarte han ikke å overtale noen der.

Stiller spionfly

Frankrike tilbød FN å stille med spionfly av typen Mirage IV om ønskelig for å overvåke Irak. Irak har nemlig nektet USA å bruke sitt spionfly U-2 over Irak. Videre foreslo de Villepin å doble eller tredoble styrken av inspektører. På den måten håper man i det lengste å fortsette FN-inspeksjonene og med det samme utsette eller unngå en krig. Russlands utenriksminister, Igor Ivanov, lovte også russiske spionfly. Man håper det er vanskeligere for Irak å avvise franske eller russiske overvåkingsfly. Men verken i Paris eller Moskva vil man av taktiske grunner avsløre om man vil hente fram vetokortet i Sikkerhetsrådet. Det vil heller ikke Kina si noe om ennå, men for dem er ikke Irak like viktig, og de kan la være å stemme for å slippe billigst mulig unna. Tyskland, som i går overtok presidentskapet i Sikkerhetsrådet, synes å være urokkelig i sin motstand mot en krig i Irak. Men Tyskland har ikke vetorett.

Utsatt til mars

Uansett kan et mulig veto spille mindre rolle, for USA synes fast bestemt på å gå til krig, med full britisk støtte. Det eneste som nå ser ut til å kunne hindre et militært angrep, med eller uten Sikkerhetsrådets godkjenning, er at Saddam Hussein bøyer seg for alvoret og samarbeider fullt og helt med FN. Krigen er inntil videre trolig utsatt til i mars. Etter neste rapport fra Blix 14. februar skal den drøftes i Sikkerhetsrådet og da er det mars. Dersom FN-inspektørene får fortsette sitt arbeid og dersom Irak samarbeider fullt ut, kan utsettelsen bli enda lengre.

AGRESSIV: USAs utenriksminister Colin Powell stilte nærmest et ultimatum da han talte til Sikkerhetsrådet i FN i går.