Krigen er i gang

USA og Storbritannia har allerede startet bombingen av Irak. Vi gir deg oversikten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush har ennå ikke gitt grønt lys for krig, men forberedelsene er allerede i gang. Inne i Irak er britiske og amerikanske fly og spesialstyrker i gang med å rydde vei for den kommende invasjonen. Omkring 4000 amerikanske, britiske og australske spesialstyrker opererer allerede inne i Irak, skriver den britiske konservative avisa The Telegraph. De har hovedkvarter i Qatar og baser i Jordan, Kuwait og Tyrkia, og krysser jevnlig grensa inn og ut av Irak.

Luftbombing

Spesialstyrkenes operasjoner faller sammen med intensivert luftbombing av det irakiske forsvaret i de såkalte flyforbudssonene. I pressemeldingene fra den amerikanske sentralkommandoen hevdes det at flyene bare angriper i selvforsvar. I realiteten slår de ut irakiske kommunikasjonslinjer, luftforsvar, bakke-til-bakke-raketter, kommandosentraler og andre militære installasjoner.

Spesialstyrkenes jobb i Irak er å overvåke irakiske oljefelter, finne bombemål og lokalisere egnede baser for invasjonshæren. Ifølge The Telegraph fraktes de inn og ut av Irak med Chinook-helikoptre. USA har full kontroll over luftrommet sør og nord i Irak og kan operere der nesten uhindret.

Styrkenes hovedjobb er å sjekke mulige bombemål ut fra satellittfoto og spore opp irakiske forflytninger av krigsmateriell. I tillegg leter de etter steder som egner seg for baser for den planlagte invasjonen av Irak.

Oljefelter

Vest i Irak, mot grensa til Jordan, har spesialstyrkene i oppdrag å finne eventuelle irakiske langdistanseraketter som kan true Israel. Under forrige Golfkrig ble Scud-rakettene som rammet Israel skutt ut fra mobile ramper i dette området.

Styrkene overvåker også irakiske oljefelter. USA er bekymret for at Saddam Husseins regime vil sette fyr på oljebrønnene i tilfelle en invasjon.

Krigen er i gang

I de kurdiskkontrollerte områdene i nord har den amerikanske tilstedeværelsen lenge vært en åpen hemmelighet. Dette området gir et godt utgangspunkt for den planlagte framrykkingen mot oljebyen Kirkuk og Saddam Husseins hjemby Tikrit.

Aggressiv linje

Også luftkrigen har i realiteten startet. I september beordret USAs forsvarsminister Donald Rumfeld en mer aggressiv linje i de såkalte flyforbudssonene nord og sør i Irak. Tidligere bombet amerikanske og britiske fly bare når de selv ble angrepet. Nå presisjonsbombes en rekke mål i den hensikt å bryte ned det irakiske forsvaret mot en invasjonsstyrke:

Forsterkerstasjoner for Iraks fiberoptiske kabler. De fleste flyangrepene har vært rettet mot Iraks nett av fiberoptiske kabler som ifølge USA brukes til militær kommunikasjon. Dette gjør det vanskeligere for Iraks sentralkommando å kommunisere med sine tropper.

Radarstasjoner som kan varsle om luftangrep og peke ut flyene for det irakiske luftforsvaret.

Mobile bakke-til-luft-raketter. Så langt har ikke disse systemene vært noen trussel for jagerflyene som bomber fra svært store høyder, men de kan være en trussel mot transportfly og helikoptre som er tenkt å frakte invasjonshæren inn i Irak.

Militære kommandosentraler. Dette er nok et ledd for å bryte ned Iraks forsvarsevne.

Den siste tida har også USA bombet bakke-til-bakke-raketter og et rakettsystem rettet mot skip. I pressemeldingen fra den amerikanske sentralkommandoen Centcom, hevdes det at også disse angrepene kom som svar på irakiske trusler mot patruljeflyene.

Krigen er i gang

Sluttfasen

Den økte aktiviteten inne i Irak tyder på at de amerikanske krigsforberedelsene er inne i en sluttfase. USA har allerede 141 tropper i regionen. Ytterligere 180000 er på vei eller klargjort for avreise.

Forsvarsministeren beordret 60000 av dem til Golfen i går. Disse soldatene kommer fra Den første pansrede divisjon og Den første kavaleridivisjonen i den amerikanske hæren. Talsmenn opplyser til BBC at det ikke er sikkert om troppene kommer fram før krigen starter.

I Golfen og i Middelhavet har USA nå fem hangarskipsgrupper på plass. Ei sjette gruppe med hangarskipet USS «Nimitz» i spissen dro fra San Diego mandag.