Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Krigen er ikke tapt

Men general advarer Obama: - Situasjonen er vanskeligere enn antatt.

 TRAPPER OPP:  President Barack Obama på talerstolen ved militærakademiet i West Point i natt. Foto: ROGER L. WOLLENBERG, EPA/SCANPIX.
TRAPPER OPP: President Barack Obama på talerstolen ved militærakademiet i West Point i natt. Foto: ROGER L. WOLLENBERG, EPA/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
I USA: Randi Fuglehaug
rfu@dagbladet.no

NEW YORK (Dagbladet): I sin tale på West Point i natt annonserte president Barack Obama som ventet at han vil sende 30 000 nye soldater til Afghanistan - men at han vil begynne å hente soldatene hjem igjen etter 18 måneder.

- De 30.000 ekstra soldatene kommer til å reise over så raskt så mulig i første del av 2010, slik at de kan håndtere opprør og sikre folkerike områder.

- De vil øke vår evne til å trene opp en kompetent afghansk sikkerhetsstyrke, og hjelpe flere afghanere å involvere seg i kampene, sa Obama.

Han informerte om at han har bedt om hjelp fra sine allierte, noe som har resultert i 5000 ekstra soldater fra land som Frankrike og Storbritania.

-    Til sammen kommer de nye amerikanske og internasjonale troppene  til å gi oss mulighet til å raskere overlate ansvaret til afghanske styrker, slik at vi kan begynne å trekke ut våre soldater fra Afghanistan i juli 2011.

Verre enn antatt
Obama anerkjente at avgjørelsen krever mye av soldater og deres familier over hele USA, men at han skylder soldatene et oppdrag som «er klart definert, og verdt deres innsats».

- General McChrystal har rapportert at sikkerhetssituasjonen er vanskeligere enn han trodde. For å si det kort: dagens situasjon er ikke bærekraftig, sa Obama, som pekte på at Taliban har økt støtten sin og at al-Qaida fortsatt opererer i hemmelighet langs grensene.

 ALVORSTYNGET:  Utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates følger talen i West Point. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX.
ALVORSTYNGET: Utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates følger talen i West Point. Foto: JIM WATSON, AFP/SCANPIX. Vis mer

- Krigen i Afghanistan er ikke tapt, men den har beveget seg feil vei i flere år.

Presidenten sa «han ville hentet alle soldatene hjem i morgen om han kunne».
-    Jeg tar ikke lett på denne avgjørelsen. Jeg tar den fordi jeg er overbevist om at sikkerheten vår står på spill i Afghanistan og Pakistan. Dette er episenteret for den voldelige ekstremismen som al-Qaida praktiserer. Det er herfra vi ble angrepet 11. september, og det er her nye angrep blir planlagt mens jeg står her og prater.

- Ønsker slutt på krigen
Presidenten henvendte seg også til det afghanske folket for å presisere at USA ønsker en slutt på epoken med krig og lidelser, og at de ikke har noe interesse i å okkupere landet deres. Han skisserte tre steg for å bedre forholdene i Afghanistan.

- Vi skal føre en millitær strategi som ødelegger Talibans momentum og øker Afghanistans kapasitet i løpet av de neste 18 månedene. Vi skal jobbe med våre partnere, FN og det afghanske folk for å gå etter en mer effektiv sivil strategi, så myndighetene kan nyte godt av den økte sikkerheten. Og vi skal handle med anerkjennelsen om at vår suksess i Afghanistan er tett knyttet til partnerskapet vårt med Pakistan.
Ikke nytt Vietnam
I sin tale på West Point anerkjente Obama at siste epoke i Afghanistan-krigen ikke kommer til å bli lett. Men han adresserte samtidig kritikken, blant annet at Afghanistan er i ferd med å bli et nytt Vietnam.

- I motsetning til i Vietnam, står vi sammen med en koalisjon bestående av 43 nasjoner som anerkjenner legitimiteten i våre handlinger. I motsetning til i Vietnam, star vi ikke ovenfor et bredt folkelig opprør. Og i motsetning til i Vietnam, ble det amerikanske folk angrepet, og vi forblir et mål for de samme ekstremistene som opererer langs grensen.

Obama erkjente at den nye Afghanistan-strategien vil koste rundt 30 milliarder dollar i år - over 180 milliarder kroner.

- Formålet vårt er rettferdig, beslutningen vår er urokkelig, sa presidenten.

Bekymring blant demokrater

President Obama må tåle sterk kritikk fra sine demokratiske kollegaer for avgjørelsen om å sende flere soldater. Mange liberale demokrater hadde satt sin lit til at presidenten ville ende krigene i Irak og Afghanistan.

 LIVE I KABUL:  Amerikanske soldater og sivile følger Obamas tv-tale i Camp Eggers i Kabul. Foto: MUSADEQ SADEQ, AP/SCANPIX.
LIVE I KABUL: Amerikanske soldater og sivile følger Obamas tv-tale i Camp Eggers i Kabul. Foto: MUSADEQ SADEQ, AP/SCANPIX. Vis mer

Ifølge majoritetslederen i Representantenes Hus, Steny Hoyer, «hersker det en betydelig bekymring om hvorvidt man er i stand til å lykkes».

-  Å øke tilstedeværelsen av våre soldater er ikke måten å gjøre det på, sier Wisconsin-demokrat Russell Feingold, som oppfordrer Kongressen til å nekte å gi autorisasjon for å sende flere soldater.

Også Massachusetts-demokraten Jim McGovern etterlyser mer diskusjon.
- Jeg frykter at vi blir sugd inn i en krig uten slutt, sier han.

Republikansk støtte
President Obama får imidlertid bred støtte fra republikansk side, blant annet fra flere tidligere medlemmer av Bush-administrasjonen. Både tidligere stabssjef Karl Rove og tidligere seniorrådgiver i Irak, Dan Senor har gått ut og støttet Obama.

Republikaneren Rove sier at hvis noen i januar hadde fortalt han at Obama ville komme til å doble amerikanske styrker i Afghanistan på ett år, ville han ikke ha trodd på det.

- Jeg er gledelig overrasket, sier Senor til Wall Street Journal.
Arizona-senator John McCain har på sin side betenkeligheter med tidsfristen for å få soldatene ut av Afghanistan.
- Uttrekkingen bør styres av omstendighetene på bakken. Måten vi definerte suksess i Irak bør sette standarden. Suksess er det som bør være nøkkelen til uttrekking.

 SVIPPTUR:  President Barack Obama tilbake i Washington D.C. og Det hvite hus mindre enn tre timer etter talen på militærakademiet i West Point i New York i natt. Foto: SCOTT APPLEWHITE, AP/SCANPIX.
SVIPPTUR: President Barack Obama tilbake i Washington D.C. og Det hvite hus mindre enn tre timer etter talen på militærakademiet i West Point i New York i natt. Foto: SCOTT APPLEWHITE, AP/SCANPIX. Vis mer

USA splittet
Det amerikanske folk er like splittet i synet på Afghanistan, ifølge en undersøkelse utført av CNN og Opinion Research Corporation.

50 prosent av de spurte støtter president Obamas avgjørelse om å sende 30.000 nye soldater til krigen, mens 49 prosent er mot. I en annen undersøkelse, utført av CBS News, sier bare 38 prosent at de er fornøyd med hvordan president Obama håndterer Afghanistan.

Tallet på amerikanske soldater i Afghanistan vil med de nye tilskuddene nå 100.000 innen sommeren 2010. President Obama har brukt nesten tre måneder på å revidere den amerikanske krigsstategien, og ifølge New York Times har han tilbrakt over tjue timer i møter om temaet mellom 13. september og frem til nattens tale.

 BYGGER UT:  Amerikanerne i Afghanistan har startet utbyggingen Bagram flybase for å ta i mot 30 000 nye soldater. Foto: BONNY SCHOONAKKER, AFP/SCANPIX.
BYGGER UT: Amerikanerne i Afghanistan har startet utbyggingen Bagram flybase for å ta i mot 30 000 nye soldater. Foto: BONNY SCHOONAKKER, AFP/SCANPIX. Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media