Kommenterer pågripelse:

- Krigen er kommet nærmere Tromsø

Pågripelsen av en spionasjemistenkt UiT-forsker og en rekke droneflyvningssiktede russere viser at krigen kommer nærmere Tromsø og Nord-Norge, mener ordfører.

SPION-SJOKK: Pågripelsen av en mistenkt spion i Tromsø er en dyster påminnelse, mener Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen. Video: Shad Madian / Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer
Publisert

TROMSØ (Dagbladet): - Folk kjenner på at krigen kommer nærmere og nærmere oss i Tromsø og Nord-Norge, sier Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) til Dagbladet.

Byen og landsdelen har blitt begivenhetenes sentrum de siste ukene. Mandag ble en 37 år gammel mann pågrepet, mistenkt for å være russisk spion under dypt dekke som forsker ved Universitetet i Tromsø.

Mannen, som er i Norge på brasiliansk pass, hevder seg uskyldig, og stiller seg uforstående til mistanken mot seg.

En rekke russere er de siste ukene pågrepet forskjellige steder i nord, mistenkt for ulovlig droneflygning.

Spent situasjon

Byen er preget av hendelsen.

Tromsø-ordføreren forteller at den spente geopolitiske situasjonen er merkbar i byen. Han påpeker blant annet at Tromsø er en av tre byer russiske trålere nå har lov å anløpe i.

Norge er alene i EØS om å tillate russiske trålere i sine farvann. 6. oktober besluttet regjeringen at disse kun har lov til å anløpe i Kirkenes, Båtsfjord og Tromsø.

- Vi hadde også droneepisoden i Tromsø, sier Wilhelmsen.

En 51 år gammel russer sitter varetektsfengslet etter at han 15. oktober ble pågrepet, etter at noen så ham fotografere ved Tromsø lufthavn Langnes.

- Hvorfor tror du Russland kan ha etterretningsinteresser her?

- Arktisk råd ligger her, vi har sekretariatet for Arctic mayors forum, og det bor 140 nasjonaliteter i Tromsø. Som arktisk hovedstad er det klart at vi blir sett på som huben i nord.

ARBEIDSPLASS: Den spionasjemistenkte 37-åringen arbeidet her, ved Universitetet i Tromsø, fra desember i fjor til han ble pågrepet mandag morgen. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ARBEIDSPLASS: Den spionasjemistenkte 37-åringen arbeidet her, ved Universitetet i Tromsø, fra desember i fjor til han ble pågrepet mandag morgen. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Kuttet vennskapsbånd

To dager etter at den spionmistenkte 37-åringen ble pågrepet, vedtok kommunestyret i Tromsø onsdag å kutte vennskapsbåndet til byene Murmansk, Arkhangelsk og Nadym i nord i Russland.

Samarbeidet på myndighetsnivået ble fryst allerede da krigen startet.

- Siden vi ble enige med utenriksdepartementet om å fryse samarbeidet har krigen eskalert. Det har vært droneaktivitet i hele landet, sier ordføreren.

- Summen av eskaleringen, og økningen av sanksjoner mot Russland, har gjort det mest ansvarlig å si opp vennskapsavtalene.

Han understreker imidlertid at beslutningen ikke er ment å ramme den russiske sivilbefolkningen.

ROLIG: 37-åringen var bosatt i en leilighet i dette nabolaget på Tromsøya, noen kilometer fra Tromsø by. Foto: Shad Madian / Dagbladet
ROLIG: 37-åringen var bosatt i en leilighet i dette nabolaget på Tromsøya, noen kilometer fra Tromsø by. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Vi har presisert overfor både russere og ukrainere i byen at kritikken kun er rettet mot ledelsen i Russland, med Putin i spissen. Den har ingenting med befolkningen i Tromsø å gjøre, enten de er fra Russland, Ukraina eller andre nasjonaliteter, sier Wilhelmsen.

Kommenterer ikke

Politiets sikkerhetstjeneste mistenker UiT-forskeren for å ha bygget opp en falsk identitet i Canada, før han kom til Norge.

Han ble i 2018 uteksaminert fra Centre for Military, Security and Strategic Studies i Calgary i Canada, og arbeidet ved Senter for fredsstudier ved UiT da han ble pågrepet.

I 2015 arbeidet han som kampanjemedarbeider for den kanadiske lokalpolitikeren Sean Devines kampanje i Ottawa.

Til Dagbladet har Devine uttalt at han aldri mistenkte 37-åringen for noe. Det gjorde heller ikke professor Gunhild Hoogensen Gjørv, som ble kontaktet av den spionmistenkte som ønsket å komme til Tromsø.

Mannen kom dermed til Norge i desember i fjor. Han var her bosatt i en utleieleilighet i et boligstrøk på Tromsøya, i en rolig forstad til Tromsø by.

Til stede i Tromsø

Politiets sikkerhetstjeneste etterforsker nå saken rundt 37-åringen, og har ikke konkretisert hva de bygger spionasjemistanken på.

Russlands ambassade har ikke spesifikt kommentert pågripelsen av den spionmistenkte 37-åringen, da de hevder å verken kjenne ham eller hva saken dreier seg om.

De har imidlertid beskyldt Norge for å ha «spionmani» overfor Dagbladet.

- Det at forskjellige saker kommer på løpende bånd er uten tvil ikke tilfeldig. Alt dette er politisk bestilt, skriver ambassaden i en e-post tirsdag.

Dagbladet har onsdag observert en diplomatregistrert bil i Tromsø eid av den russiske ambassaden i Oslo, men det er ikke kjent om denne tilstedeværelsen skyldes spionmistanken mot 37-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer