Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen fortsetter i Somalia?

«Krigen» i Afghanistan går mot slutten. Landet er snart tømt for det Bush-administrasjonen mener er terrorister. Men ifølge den engelske avisa The Observer, har USA planer om å fortsette terror-utrenskingen andre steder. Avisa skriver om planer om anslag mot terror-baser i Somalia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Taliban overgir sin siste provins

Forbindelsen mellom Osama bin Laden og Somalia er langt fra ny. Saudiaraberen har tidligere oppholdt seg i den muslimske afrikanske staten, og har en betydelig «menighet» der.

Amerikanerne skal allerede ha kartlagt to baser som de mener er treningsleire for bin Ladens al-Qaida nettverk.

Disse opplysningene hevder The Observer å ha fra kilder i det amerikanske forsvarsdepartementet.

At det allerede ligger amerikanske krigsskip like utenfor Somalias kyst, underbygger også mistankene om at angrep kan være underveis.

Amerikanerne selv sier skipene ligger utenfor Mogadishu for å hindre bin Laden å søke tilflukt der om han skulle klare å komme seg ut av Afghanistan.

Somalia benketer på det sterkeste at al-Qaida har baser i landet, og en representant for presidenten, Yousuf Hassan Ibrahim, sier til nyhetsbyrået AFP at bin Laden ikke vil være i stand til å gjemme seg i Somalia. Det åpne landskapet mangler gjemmesteder slik som hulene i Afghanistan, mener Ibrahim.

Hjelpearbeidere som arbeider inne i Somalia skal ha blitt advart om «at noe kan komme til å skje», og nabolandet Kenya har allerede begynt å forberede seg på at det kan komme store flyktningestrømmer til grensen.

USA bekrefter

USAs viseutenriksminister Walter Kansteiner har bekreftet at USA samler og studerer informasjon om mulige bånd mellom Somalia og internasjonal terrorisme.

- Somalia bekymrer oss på grunn av den politiske, økonomiske og sosiale situasjonen i landet. Det er et land i endring, som mangler kontroll og autoritet. Dermed er det også et sted der terrorceller kan finne et slags passende miljø, sa Kansteiner til journalister i Nairobi nylig.

Somalia har lenge vært preget av anarki og strid mellom rivaliserende fraksjoner. Landet mangler en sterk sentral regjering. USA har sterke mistanker om at noen av disse fraksjonene har bånd til al-Qaida, sa Kansteiner.

Andre mål

Men det er ikke bare Somalia som risikerer amerikansk innblanding om Bush bestemmer seg for å fortsette jakten på det han har utpekt som terror-celler.

I Sudan mistenkes det at det finnes celler. Det samme gjelder Jemen, der det skal være baser nord i landet.

USA har også sendt folk til Bosnia der det fortsatt skal være al-Qaida-celler. Den muslimske delen av regjeringen i Sarajevo er blitt advart om at NATO-styrkene i landet kan bli satt inn mot al-Qaida når som helst.

Også i Paraguay og Uruguay skal det være virksomme al-Qaida-celler.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!