«Krigen har særlig rammet kvinnene»

Beograd 4. juni. 73. bombedag. Den vanlige morgenturen til butikken - som får sine varer stadig seinere. En av ekspeditrisene sier at nå blir det fred.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den vanlige morgenturen til butikken - som får sine varer stadig seinere. En av ekspeditrisene sier at nå blir det fred. Og en eldre dame svarer:

- Da blir det vel brød å få kjøpt.

Krigen har særlig rammet kvinnene. De må holde hjemmet i gang,tøye de få pengene de har aksimalt, skaffe mat, ta seg av barna fordi barnehager og skoler er stengt, være på arbeid også når alarmen er på og barna alene hjemme. Heller ikke de kan regne med beskyttelse. Politi og sosialsentrene fungerer ikke mer i det daglige liv.

Bombingen fortsatte i natt og utover dagen. Det er ingen spesiell stemning, for de fleste av oss orker ikke å tenke på mer enn vann, strøm og bombingen som pågår. Og det finnes en utpreget redsel for det som framtida vil bringe med seg, for hva som vil skje når bandene fra Kosovo kommer hit, hva som vil skje med arbeidsløsheten.

Vanskelig å si hvem som har vunnet denne krigen, USA eller Russland, men befolkningen i Jugoslavia har helt sikkert tapt. Om og når flyktningene, både albanske og andre, kommer tilbake, er også usikkert.

I et intervju under NATO-feiringen sa Hellas' utenriksminister at Clinton mente man kanskje kunne endre grensene på Balkan. Landet virker i alle fall oppstykket ved bombing etter de samme linjene som i 1941 da Tyskland fordelte enkelte deler til sine allierte.

Parlamentsmedlemmene har fått utdelt en slanket variant av avtalen. Den virker verre enn Rambouillet-avtalen. Og da har all ødeleggelse vært forgjeves, sett fra jugoslavisk side. Men saken går forhåpentligvis tilbake til sikkerhetsrådet. Men blant dem som kommer fra Kosovo råder det en merkbar frykt for at stridsvognene som trekkes tilbake blir fulgt av traktorer og kjerrer med serbere som flykter før UCK kommer.

Alle politikere støtter avtalen bortsett fra de radikale som var meget krigerske for noen måneder siden. Men politikere er et fleksibelt folkeferd og finner seg lett til rette i nye omgivelser.

På Mediesentret snakker jeg lenge med sjefredaktøren for det olitiske ukemagasinet Vreme og to av journalistene. Om avtalen, den mulige freden, hvordan de enkelte politikere kommer til å handle. Og utsiktene til at magasinet overlever når folk ikke lenger har penger til mat. Vreme er det eneste uavhengige tidsskriftet vi har igjen. Det har hittil fått betydelig støtte utenfra, lant annet fra Norsk Folkehjelp. Det vil være en ulykke om denne nå opphører.

En venninne ringer og sier at hun har kjøpt en liten leilighet, og inviterer på innvielsesfest. Kjøp og salg av leiligheter har stoppet nesten helt. Leiligheter i nærheten av bombemålene går til spottpris. Tid for spekulasjoner. Men da må man ha penger.