Krigen i Ukraina

- Krigen har snudd

- Det er som David har slått Goliat, sier militærekspert Tom Røseth.

UKRAINA: Ukrainske styrker har nå frigjort området nord og nordøst for Kharkiv. Fra byen Izium, nord... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er en formidabel militæroperasjon. Det er et stort område, tilsvarende 3000 kvadratkilometer, som nå igjen er blitt ukrainsk, sier Tom Røseth, leder for Forsvarets høyskoles forskningsgruppe på Ukraina og hovedlærer i etterretning.

Ukrainske styrker har nå frigjort området nord og nordøst for Kharkiv. Fra byen Izium, nordover langs elva Oskil og vestover mot Kharkiv by har nå ukrainske styrker overtatt kontrollen.

Kontrollerer grensa

Det ukrainske forsvaret skal nå ha kontroll over grensa til Russland i nesten hele Kharkiv fylke, fra elva Oskil nord for Kupjansk og vestover.

- Krigen har snudd. Ukrainske styrker har definitivt initiativet. Det er som David som har slått Goliat. Goliat har bakket ut bakover, og det kan være Goliat også faller, sier Røseth.

Han fortsetter:

- Ukrainerne synes å være i en svært god posisjon. Dette kommer til å få konsekvenser når misnøyen begynner å bre seg i Moskva.

EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret
EKSPERT: Førsteamanuensis og hovedlærer i etterretning ved Forsvarets høgskole, Tom Røseth. Foto: Forsvaret Vis mer

Russiske styrker som har trukket seg tilbake fra Kharkiv fylke, har satt igjen militært utstyr tilsvarende en brigade, forteller Røseth. En brigade er en tropp på cirka 3000 menn eller kvinner. Russerne har altså satt fra seg stridsvogner, artilleri og annet utstyr nok til å forsyne 3000 soldater.

Trekker seg tilbake

Britisk etterretning skriver mandag morgen at Russland trolig har gitt ordre om tilbaketrekning av styrkene fra Kharkiv fylke. Siden onsdag har ukrainske styrker tatt tilbake kontrollen over områder tilsvarende «to ganger Londons størrelse», skriver etterretningen.

Det er fra området vest for elva Oskil at russerne skal ha beordret tilbaketrekning.

Den anerkjente amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) skriver at Russland har lidd et stort nederlag som følge av den ukrainske motoffensiven i Kharkiv fylke den siste uka.

- Ukrainske styrker har påført et stort operasjonelt nederlag mot Russland, og gjenvunnet nesten hele Kharkiv oblast i en rask motoffensiv, skriver ISW i sin oppdatering om krigens gang søndag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekrefter søndag kveld at byen Izium øst i landet er gjenerobret fra russiske styrker. I sin tale sa presidenten at de har frigjort byene Balaklija, Izium og Kupjansk.

UKRAINA: Ukrainske styrker saboterte søndag 4. september et russisk ammunisjonslager i Sør-Ukraina. Video: AP / Nexta TV / Reddit Vis mer

Sliter med forsyninger

Nær Kherson, sør i Ukraina, sliter trolig Russland med å få forsyninger over elva Dnipro, ifølge britisk etterretning. En improvisert flytebru som russiske styrker har satt opp, blir trolig utsatt for hyppige ukrainske angrep, slik at russerne ikke rekker å reparere brua.

- Det at Ukraina klarer å ha denne motoffensiven, i denne fasen, tyder på at Ukraina kan ta russerne ytterligere i øst. Samtidig blir det spennende å se hva som skjer i Kherson framover, sier Røseth.

Han tror det vil fortsatt være ukrainsk framdrift i Kharkiv og østover mot Luhansk og Donetsk fylke.

- Det blir også spennende å se hva slags prioriteringer russerne vil gjøre i Kherson. Dette er et område som på sikt er vanskelig å holde, og kostnaden ved å holde området er stor. Styrkene er isolerte, og ukrainerne greier å holde bruene ødelagte.

Men det er ikke ukrainsk framgang overalt i landet.

- Russland kontrollerer fortsatt et godt stykke av Ukraina, men det er gått ned til cirka 17 prosent, fra rundt 20, sier Røseth.

Misnøyen øker

Han trekker fram byen Bakhmut, øst i Donetsk fylke, som har vært under russisk angrep lenge.

MISSILANGREP: Søndag 11.september brant en kraftstasjon i Kharkiv etter et russisk missilangrep. Foto: Yevhen TITOV / AFP / NTB
MISSILANGREP: Søndag 11.september brant en kraftstasjon i Kharkiv etter et russisk missilangrep. Foto: Yevhen TITOV / AFP / NTB Vis mer

- Russerne er ikke på vikende front overalt. Bakhmut er en by hvor russerne har klart å opprettholde angrepet lenge. Nå har de klart å komme litt nærmere, sier Røseth.

Han legger til at dette synes som en underlig prioritering når russiske styrker er så sårbare rett nord i Luhansk.

- Mulig det er grunnet dårlig koordineringeller mangel på innsikt i Moskva for realitetene på bakken, sier Røseth.

Han spør hva som vil skje med kretsen rundt Putin om russiske styrker heller ikke klarer å oppnå «det uttalte og nedjusterte målet om å ta Donbas». Her er russerne nå sterkt svekket, når Izium og nordflanken er tilbake på ukrainske hender.

- Kanskje er også Krim truet, sett fra russisk side. Da er det et spørsmål om hva som vil skje med kretsen rundt Putin. Spørsmålet er hvilke politiske konsekvenser tap i Donbas og et truet Krim vil få og hvilke konsekvenser det får for lederskapet av krigen, sier Røseth.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer