Krigen i Dagestan trappes opp

Moskva/Groznyj (NTB-AFP-Reuters): Det muslimske opprøret i den russiske republikken Dagestan er langt fra over. Søndag fikk opprørerne forsterkninger fra Tsjetsjenia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i Dagestan svarte med å proklamere allmenn mobilisering av befolkningen.

Natt til søndag krysset rundt 2000 geriljasoldater grensen fra Tsjetsjenia inn i Dagestan. De tsjetsjenske geriljasoldatene rykket inn i et område sør for Khasavurt, i grensetraktene mot Tsjetsjenia, og de tok hurtig kontroll over fire landsbyer: Novolakskoe, Sjumija, Gamijakh og Akhar.

Grensevakten og politi i landsbyene prøvde å slå tilbake angrepet fra geriljasoldatene, men de ble raskt overmannet.

Flere landsbyer tatt

Senere på søndagen kom det meldinger om at geriljasoldatene hadde fått kontroll over ytterligere to landsbyer, Leninaul og Kalinaul vest i Dagestan. Ti russiske soldater ble tatt til fange i angrepet.

Russiske forsterkninger med pansrede personellkjøretøyer (BMP) har blitt sendt til området.

Kilder i det russiske innenriksdepartementet sier at de tsjetsjenske soldatene skal forsterke opprørerne i Dagestan. Angrepet ledes av den tidligere tsjetsjenske kommandanten Sjamil Basajev, som også ledet et angrep på landsbyer sørvest i Dagestan 7. august.

Angrepet i forrige måned varte i 18 dager, og 73 russiske soldater skal ha mistet livet i kampene.

Statsminister Vladimir Putin sa søndag på russisk TV at han ikke vil iverksette noen militære aksjoner mot republikken Tsjetsjenia, men at han vil benytte alle de midler som er nødvendige for å bringe ro til regionen.

Fortsatte kamper

Russiske styrker fortsatte søndag angrepene på muslimske opprørerne i byene Tsjabanmakhij og Karamakhij, i Bujnaksk-distriktet. Russisk artilleri bombarderte opprørernes stillinger med støtte fra bombefly.

Den siste uken skal 26 russiske soldater ha mistet livet i Bujnaksk-distriktet, og opprørerne skal ha mistet flere hundre geriljasoldater, ifølge russiske myndigheter.

En talsmann for de tsjetsjenske geriljasoldatene sa søndag at de 2000 soldatene er sendt inn i Dagestan for å komme sivilbefolkningen i Tsjabanmakhij og Karamakhij til unnsetning.

Offiser-blokk i lufta

Minst 22 personer ble drept og over 100 såret da en fem etasjers boligblokk for russiske offiserer og deres familier ble sprengt i lufta i Dagestan lørdag. Flere titalls personer kan ligge begravd i ruinene. Eksplosjonen har fullstendig rasert blokka med 25 leiligheter.

Eksplosjonen skjedde i Bujnaksk, og det er nettopp i dette distriktet de russiske militære styrkene de siste dagene har drevet offensiv mot islamske opprørere.

Årsaken til eksplosjonen er ikke kjent, men en kobling til de islamske opprørernes kamp mot det russiske overherredømmet er nærliggende. En opprørsleder, en jordaner kjent under navnet Khattab, har truet med hevn etter de russiske angrepene på geriljasoldatene i Dagestan.

De fleste ofrene for eksplosjonen er kvinner og barn. Offisersfamiliene utgjorde bare en liten del av beboerne i blokka, de fleste hadde ikke noe med det militære å gjøre.

Russisk politi oppdaget og uskadeliggjorde en lastebil full av eksplosiver mellom et militærsykehus og en boligblokk i en annen del av Bujnaksk.

Bin Laden i Tsjetsjenia

Den saudiarabiske terroristen Osama bin Laden skal ha besøkt en geriljaleir i Tsjetsjenia i august, kort tid før tsjetsjenske geriljasoldater rykket inn i Dagestan, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Bin Laden skal ha tilbrakt en uke i en treningsleir i Sersjen-Jurt, midt i Tsjetsjenia.

Opp til 40 krigsspesialister, hovedsaklig fra Midtøsten og Sentral-Asia, var i leiren for å trene opp geriljasoldater.

Amerikanske medier siterte for kort tid siden etterretningskilder som hevdet at bin Laden finansierer opprøret i Dagestan.

USA har utlovet 40 millioner kroner i belønning for opplysninger som fører til at bin Laden blir pågrepet.