NORSK SALG AV AMMUNISJON OG UTSTYR:

- Krigen i Jemen er et helvete. Vi kan ikke selge krigsmateriell til krigerne

Klokka ti i dag går Audun Lysbakken (SV) på Storting-talerstolen: - Norge må stoppe å selge ammunisjon til Emiratene.

KRIG, SULT OG KAOS: Folk er samlet rundt vraket av en drone som houthi-ene i hovedstaden Sanaa i Jemen sier at de har skutt ned. Over 10 000 mennesker er drept siden høsten 2015, etter at Saudi-Arabia og deres koalisjon startet en krig mot houti-regimet som kontrollerer den vestlige delen av Jemen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
KRIG, SULT OG KAOS: Folk er samlet rundt vraket av en drone som houthi-ene i hovedstaden Sanaa i Jemen sier at de har skutt ned. Over 10 000 mennesker er drept siden høsten 2015, etter at Saudi-Arabia og deres koalisjon startet en krig mot houti-regimet som kontrollerer den vestlige delen av Jemen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I formiddag går SV-leder Audun Lysbakken til Stortingets talerstol og ber om at Norge skal stoppe all eksport av ammunisjon og utstyr til militært bruk som i dag blir solgt til De forente arabiske emiratene, Saudi-Arabia og de andre landene som fører krig i Jemen.

- Nå må sunn fornuft slå inn. Norge kan ikke selge ammunisjon og utstyr til militære formål til land som kriger i Jemen. Krigen i Jemen er et helvete som Norge må gjøre alt for å løse. Vi kan ikke selge krigsmateriell til krigerne, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Sjokkert

Høsten 2015 startet Saudi-Arabia, Emiratene og flere andre land en krig mot houthi-regimet, som kontrollerer den vestlige delen av landet. Mer enn 10 000 mennesker er drept og FN karakteriserer Jemen som den verste humanitære katastrofen i dag.

- Jeg er sjokkert over at Norge i høst gjenopptok eksporten av ammunisjon til Emiratene. Det er helt i strid med regjeringens føre-var-holdning. I praksis synes de å gjøre alt de kan for mest mulig eksport i stedet for å begrense eksport, sier Lysbakken.

Han håper og tror han får med seg alle partiene på Stortinget, unntatt Høyre og Fremskrittspartiet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer