KRIG, SULT OG KAOS: Folk er samlet rundt vraket av en drone som houthi-ene i hovedstaden Sanaa i Jemen sier at de har skutt ned. Over 10 000 mennesker er drept siden høsten 2015, etter at Saudi-Arabia og deres koalisjon startet en krig mot houti-regimet som kontrollerer den vestlige delen av Jemen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
KRIG, SULT OG KAOS: Folk er samlet rundt vraket av en drone som houthi-ene i hovedstaden Sanaa i Jemen sier at de har skutt ned. Over 10 000 mennesker er drept siden høsten 2015, etter at Saudi-Arabia og deres koalisjon startet en krig mot houti-regimet som kontrollerer den vestlige delen av Jemen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / ScanpixVis mer

NORSK SALG AV AMMUNISJON OG UTSTYR:

- Krigen i Jemen er et helvete. Vi kan ikke selge krigsmateriell til krigerne

Klokka ti i dag går Audun Lysbakken (SV) på Storting-talerstolen: - Norge må stoppe å selge ammunisjon til Emiratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
STOPP SALG: SV-leder Audun Lysbakken krever stopp av utstyr til militært bruk og ammunisjon til Emiratene i Stortinget i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOPP SALG: SV-leder Audun Lysbakken krever stopp av utstyr til militært bruk og ammunisjon til Emiratene i Stortinget i dag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

I formiddag går SV-leder Audun Lysbakken til Stortingets talerstol og ber om at Norge skal stoppe all eksport av ammunisjon og utstyr til militært bruk som i dag blir solgt til De forente arabiske emiratene, Saudi-Arabia og de andre landene som fører krig i Jemen.

- Nå må sunn fornuft slå inn. Norge kan ikke selge ammunisjon og utstyr til militære formål til land som kriger i Jemen. Krigen i Jemen er et helvete som Norge må gjøre alt for å løse. Vi kan ikke selge krigsmateriell til krigerne, sier Audun Lysbakken til Dagbladet.

- Sjokkert

Høsten 2015 startet Saudi-Arabia, Emiratene og flere andre land en krig mot houthi-regimet, som kontrollerer den vestlige delen av landet. Mer enn 10 000 mennesker er drept og FN karakteriserer Jemen som den verste humanitære katastrofen i dag.

- Jeg er sjokkert over at Norge i høst gjenopptok eksporten av ammunisjon til Emiratene. Det er helt i strid med regjeringens føre-var-holdning. I praksis synes de å gjøre alt de kan for mest mulig eksport i stedet for å begrense eksport, sier Lysbakken.

Han håper og tror han får med seg alle partiene på Stortinget, unntatt Høyre og Fremskrittspartiet.

- Strid med regelverk

SV vil legge fram et sju-punkts-forslag, for å unngå at Norge selger ammunisjon og militært utstyr til landene som kriger i Jemen. Forslaget vil bli behandlet i Forsvars- og utenrikskomiteen.

- Skoler, sykehus og nabolag angripes av krigførende parter som Norge utruster militært. Vi har lenge bedt regjeringen om å stoppe norsk eksport av ammunisjon til Emiratene, som vi mener er i strid med intensjonen for både Arms Trade Treaty og det norske eksportregelverket , sier Borghild Tønnessen-Krokan, leder for Forum for utvikling og miljø (ForUM).

ForUM består av 50 ulike organisasjoner som jobber for menneskerettigheter og en fredeligere verden.

- Da det ble kjent at Norge eksporterte ammunisjon til Emiratene, ba vi umiddelbart om at dette ble stoppet, i tillegg til å få en granskning av eksporten til krigførende parter i Jemen, fortsetter Tønnessen-Krokan.

- Uforståelig

Hun mener at Norge bør stoppe all salg av utstyr til militær bruk til partene som kriger i Jemen. At Norge i høst gjenopptok salget av ammunisjon til Emiratene, etter en midlertidig stopp, opprører.

KATASTROFE: En liten gutt ligger på en sykehusseng, der han blir behandlet for kolera. Krig, sult og sykdommer gjør at Jemens nær 28 millioner innbyggere lever under forferdelige kår. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix
KATASTROFE: En liten gutt ligger på en sykehusseng, der han blir behandlet for kolera. Krig, sult og sykdommer gjør at Jemens nær 28 millioner innbyggere lever under forferdelige kår. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Eksportregelverket sier at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer. Jeg kan ikke skjønne at dette ikke er brudd mot dette, sier ForUM-lederen og fortsetter.

- Det er uforståelig at Norge selger ammunisjon til de krigførende partene med den ene hånda, og gir humanitær bistand med den andre.

Kjemperisiko

Utenriksdepartementet har ved flere anledninger kommet med følgende kommentar, både til Dagbladet og andre:

«UD sitter ikke på noe informasjon som tilsier at ammunisjon eller annet materiell fra Norge er brukt i Jemen. Utenriksdepartementet fortsetter å ha et skjerpet blikk på mulig bruk i Jemen i strid med humanitærretten, av forsvarsmateriell som søkes eksportert fra Norge».

- De sier det ikke finnes bevis på at norsk ammunisjon er brukt i Jemen, men det er UD og ikke vi eller journalister som skal forsikre seg om dette. Norge selger altså i dag ammunisjon til Emiratene, som ikke respekterer krigens regler. I stedet satser Norge på at ammunisjonen ikke blir brukt i Jemen. Norge tar en kjemperisiko når det eksporteres til en krigførende part, sier Tønnessen-Krokan, og legger til:

- Jeg har utfordret UD på hva det er som gjør dem så trygge på at det ikke er brukt i Jemen, men får bare svar om at er strengt regelverk blir praktisert.

- Stopp salget

ForUM-lederen viser til en jemenittisk leder hun nylig møtte, som håpet Norge ville stoppe alt salg av utstyr til militært bruk til den saudi-ledete koalisjonen som kriger i Jemen, akkurat som fredsprisvinner Tawakkol Karman nylig sa til Dagbladet.

- Jemens sivile innbyggere er de som lider i det jeg kaller den doble krigen i Jemen. Norge og det internasjonale samfunnet må gjøre mer for å få slutt på krigen. Å selge militært utstyr hjelper ikke, sa Karman.

Menneskeskapt

Redd Barna har engasjert seg når det gjelder å få Norge til å stoppe salg av ammunisjon til Emiratene og salg av utstyr til militært bruk Saudi-Arabia og de andre landene som kriger i Jemen.P

- Jemen er verdens verste humanitære katastrofe, og er i stor grad menneskeskapt. Norge må bidra til å holde alle parter ansvarlige, og ikke minst må Regjeringen selv ta ansvar ved å stanse en risikofylt eksport av militært utstyr til landene som gjentatte ganger bryter humanitærretten og angriper barn, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Les også Dagbladets tidligere saker: