Da krigen kom til Ukraina, la Nadine Push (30) på flukt.

Da Vladimir Putins nådeløse krigsmaskin mobiliserte i Russland, reiste Stanislav Spasskij (35).

Flukten ledet dem - og titusenvis av andre ukrainere og russere - til Israel.

Krigen i krigen: «En avgrunn»

Publisert

TEL AVIV / JERUSALEM (Dagbladet): Ordene til den russiske kvinnen ved siden av henne har brent seg fast i hukommelsen til Nadine Push (30) fra Ukraina.

«Mariupol er endelig vår».

Push, den russiske kvinnen og et par andre personer satt i en badstu i Ramat Gan, like øst for Tel Aviv i Israel, våren 2022.

Mariupol lå i ruiner, og store deler av industribyens befolkning var enten blitt drevet på flukt eller drept av Vladimir Putins brutale krigsmaskin.

- Da ville jeg bare skrike, sier Push til Dagbladet.

FLYKTET FRA UKRAINA: Nadine Push (30), opprinnelig fra Sevastopol på Krim-halvøya, flyktet da krigen i Ukraina begynte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLYKTET FRA UKRAINA: Nadine Push (30), opprinnelig fra Sevastopol på Krim-halvøya, flyktet da krigen i Ukraina begynte. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Kuttet all kontakt

Etter at Russland gikk til fullskalainvasjon av Ukraina 24. februar i fjor, flyktet rundt 15 000 ukrainere til Israel, ifølge Radio Free Europe.

I Israel er det rundt 1,5 millioner russiskspråklige innbyggere, mange av dem etniske russere.

Flere ukrainere Dagbladet har vært i kontakt med, hevder at de har opplevd å bli hånet av, eller kommet i konflikt med, russere det siste året.

- Jeg kuttet all kontakt med de russiske miljøene i fjor, og jeg kunne ha fortalt flere historier om ubehagelige opplevelser. Det er en avgrunn mellom oss, sier Push til Dagbladet.

30-åringen administrerer en Telegram-gruppe for ukrainere i Israel, som har rett i underkant av 3000 medlemmer. Mange av dem kom til Israel i fjor.

- Også flere har liknende opplevelser, sier hun.

Et malaysisk Tiktok-innlegg hevder scener fra Israel er iscenesatt. Men dette klippet er egentlig fra Norge. Video: Tiktok, AP, AFP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Motsatt inntrykk

Flere russere Dagbladet har vært i kontakt med, mener imidlertid det ikke er noen problemer mellom den russiske og den ukrainske diasporaen i Ukraina.

Andre hevder at det er ukrainerne, ikke russerne, som har forårsaket problemer.

- Jeg har hatt mange konflikter med ukrainere. De går gjennom en vanskelig periode i forholdet til Russland nå, og er ikke objektive, sier en russisk-israelsk statsborger, som ønsker å være anonym, til Dagbladet.

Vedkommende beskriver seg selv «prorussisk», og har undersøkt Dagbladets journalist.

- Jeg ser du har vært på ukrainsk side i Ukraina. Du bør dra til den russiske sida også.

KLAGEMUREN: Etter Hamas angrep Israel lørdag 7. oktober, har det vært færre besøkende i Gamlebyen Jerusalem, hvor blant annet Klagemuren ligger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLAGEMUREN: Etter Hamas angrep Israel lørdag 7. oktober, har det vært færre besøkende i Gamlebyen Jerusalem, hvor blant annet Klagemuren ligger. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Følte avsky

30 år gamle Push innvandret til Israel for fire år siden. Hun er født og oppvokst i Sevastopol på Krim-halvøya, men flyktet derfra ett år etter at Vladimir Putins Russland okkuperte og annekterte halvøya i 2014.

- Det var veldig vanskelig å bo under okkupasjon, sier Push til Dagbladet.

Seinere i 2014 invaderte russiske hybridstyrker deler av Donbas-regionen øst i Ukraina, og krigen begynte, men som mange andre i Ukraina, klarte Push å holde krigen på avstand.

Så forsøkte Vladimir Putins nådeløse krigsmaskin å legge hele Ukraina under seg i fjor.

- Da følte jeg avsky for Russland, og for russere som ikke tok avstand fra regimet og krigen, sier Push.

Millioner av ukrainere ble drevet på flukt.

- Det var da jeg opprettet gruppa på Telegram. Jeg ville samle ukrainere, og forsøke å hjelpe så mange jeg kunne, sier Push.

Hun er preget av det storstilte angrepet Hamas gjennomførte mot Israel lørdag 7. oktober, og har måttet søke tilflukt et utall ganger når raketter er blitt avfyrt i retning mot Tel Aviv.

- For mange av de ukrainske flyktningene har det vært veldig vanskelig. Flere jeg kjenner er for eksempel fra Kharkiv, og har sett harde kamper på nært hold. Nå har krigen kommet hit også, og det er det ingen som er glade for, sier Push.

FLYKTET FRA RUSSLAND: Stanislav Spasskij (35) flyktet fra Russland da Vladimir Putin beordret mobilisering av russiske menn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FLYKTET FRA RUSSLAND: Stanislav Spasskij (35) flyktet fra Russland da Vladimir Putin beordret mobilisering av russiske menn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Alt går til helvete

Sju måneder etter Russlands fullskala invasjon, beordret Vladimir Putin en delvis mobilisering av landet. 300 000 russere ble vervet til krigen i Ukraina, mange mot sin vilje.

Flere hundre tusen flyktet fra Russland. Mange tusen kom til Israel.

Én av dem var Stanislav Spasskij (35) fra St. Petersburg.

Da han sto i fare for å utkjempe en krig han selv hadde demonstrert mot, så 35-åringen ingen annen utvei enn å forlate Russland, forteller han.

- Alt går til helvete i Russland, men saktere enn jeg trodde, sier Spasskij.

Løsningen fant Spasskij i Israel. Fordi han har jødisk slekt, og fikk han innvilget israelsk statsborgerskap. Alle personer som har minst én jødisk besteforelder, kan i teorien få isralsk statsborgerskap.

Spasskij jobber nå som radiovert for den russiskspråklige kanalen Lutsjsje Radio, og bor i Ramat Gan.

- Jeg har møtt masse ukrainere her, og aldri opplevd noen problemer, konfrontasjoner eller ubehageligheter. Den eneste gangen noen har ytret seg ubehagelig mot meg, var etter en sending hvor jeg snakket om at jeg var fra St. Petersburg. Da fikk jeg noen meldinger, men jeg tar meg ikke nær av det, sier Spasskij.

KRIG: Israel erklærte krig etter Hamas-angrepet, og har siden 7. oktober bombardert Gazastripen. Her fra sør i Israel før våpenhvilen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRIG: Israel erklærte krig etter Hamas-angrepet, og har siden 7. oktober bombardert Gazastripen. Her fra sør i Israel før våpenhvilen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Mye mindre fiendtlighet

Den veldedige israelske organisasjonen Makom jobbet i fjor vinter med å hjelpe ukrainske flyktninger til - og etter hvert i - Israel.

Etter mobiliseringen i Russland, bisto gruppa også russere som ønsket å flytte til Israel.

- Det er mye mindre fiendtlighet mellom gruppene nå enn det var i begynnelsen, og siden krigen brøt ut i Israel, har barrierene blitt enda mindre, sier Shosh Mitzman, direktør i Makom, til Dagbladet.

Mitzman, som leder organisasjonens samarbeid med andre stiftelser og organisasjoner, mener det ikke går an å beskrive forholdet mellom russere og ukrainere i Israel på én måte.

- Det er veldig ofte individuelt, og baserer seg på hva slags syn de ulike personene har. I begynnelsen var det mye mistenksomhet, og mange var uinteresserte i å stifte noe som helst bekjentskap med den andre gruppa, sier Mitzman videre.

- Men mange av de som har kommet hit, både ukrainere og russere, har kommet fordi de ønsket å unnslippe den samme krigen, legger hun til.

Fortsatt jobber Makom for å integrere både russere og ukrainere inn i det israelske storsamfunnet.

- Vi må jobbe for at de skal føle seg hjemme her, ellers drar de bare ved første anledning, sier Mitzman.

Pengestrømmen til Ukraina fra USA kan stoppe opp - mandag 5. desember sendte Biden-administrasjonen ut en alvorlig advarsel. Vis mer

- Veldig vanskelig

Ukrainske Push føler seg hjemme i Israel nå, og har ingen planer om å vende tilbake til Ukraina med det første.

- Dette er mitt nye liv, og det har vært viktig for meg å gå inn i det med hud og hår, sier Push.

30-åringen har imidlertid ingen planer om å gjenoppta eller søke kontakt med det russiske miljøet i Israel.

- Hvorfor skal jeg det? Jeg har aldri hatt nære venner fra Russland, og jeg vil ikke bruke tid på å avhøre enhver russer jeg møter om hva de mener og ikke mener, sier Push.

Også russiske Spasskij føler seg hjemme i Israel. Nå har også foreldrene hans flyttet til landet.

- Israel har tatt oss imot med åpne armer, og hjulpet oss med å finne oss til rette, sier han.

Krigen i Ukraina