Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen ingen ville ha

Hvorfor blir det aldri fred mellom Israel og Libanon? Norges fremste Libanon-ekspert svarer deg!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I snart 30 år har Israel kjempet mot fiender på libanesisk jord. I 18 av disse årene som okkupasjonsmakt. Og det var som okkupasjonsmakt de pådro seg sin farligste fiende. Fienden de ikke klarer å bekjempe.

- En moderne hær kan ikke slå ut en geriljabevegelse med så sterk forankring i befolkningen som Hizbollah har - med mindre de skal bruke den brente jords taktikk og ødelegge hele Sør-Libanon, sier forsker Kari Karamé i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Karamé er blant landets fremste eksperter på Libanon, Syria og konfliktene i Midtøsten, og pendler mellom sine to hjem i Oslo og Beirut.

Torsdag klokken ti stiller hun på nettmøte for å svare deg på hvorfor de to nabolandene ikke makter å slutte fred, og hva som er årsaken til at Hizbollah har så stor støtte blant befolkningen i Libanon.

Send inn dine spørsmål nå!

- For å få til fred, må vi våge noe. Og første skritt vil være å ta bort argumentene for å fortsatt ha et væpnet Hizbollah. Og da er vi nødt til å invitere også Syria og Iran til forhandlingsbordet. Og den eneste som kan ta initiativet til dette er den eneste supermakten vi har igjen, USA, sier hun.

ØDELEGGES: Her flykter sivile fra utbombede landsbyer i Sør-Libanon. Den brente jords taktikk er eneste løsning hvis Israel tror de kan stanse Hizbollah militært, mener Kari Karamé. Foto: Scanpix
ØDELEGGES: Her flykter sivile fra utbombede landsbyer i Sør-Libanon. Den brente jords taktikk er eneste løsning hvis Israel tror de kan stanse Hizbollah militært, mener Kari Karamé. Foto: Scanpix Vis mer
image: Krigen ingen ville ha
SVARER DEG: Forsker Kari Karamé har fulgt utviklingen i Libanon i flere tiår. Send henne dine spørsmål nå!