- Krigen kan være raskt over

Saudi-Arabias viseforsvarsminister tror at mange irakere legger ned våpnene når krigen begynner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak har fått en skriftlig ordre fra sjefen for FNs våpeninspektører Hans Blix om at landet må begynne å ødelegge sine raketter av typen al-Samoud-2 innen lørdag, og irakiske ledere har i helgen trått vannet uten å gi noe definitivt svar.

Mandag sa en av Saddam Husseins øverste rådgivere, general Amer al-Saadi, at Irak vil besvare Blix' brev i løpet av kort tid:

- Det studeres omhyggelig og kanalene er fortsatt åpne mellom oss. Vi vil komme med en beslutning meget snart, sa generalen til journalister i Bagdad.

Vil ikke forhandle

Både USA og Storbritannia har gjort det helt klart at man ikke er innstilt på noen form for forhandlinger med Irak om raketter eller andre våpenspørsmål.

Iraks dilemma er at dersom man tror USA vil angripe uansett, vil man trenge rakettene til å forsvare seg.

Irak har i henhold til Sikkerhetsrådets tidligere vedtak bare lov til å ha raketter med inntil 150 kilometers rekkevidde. Al-Samoud 2-rakettene skal ha en rekke vidde på 180-190 kilometer.

- Begrenset trussel

Saudi-Arabias viseforsvarsminister, prins Khaled bin Sultan, sier i et intervju med nyhetsbyrået Reuters at rakettrusselen fra Irak er begrenset og at en krig for å avvæpne landet trolig vil være over i løpet av dager. Bin Sultan ledet de saudiarabiske styrkene under krigen i 1991.

- På bakgrunn av min erfaring som tidligere kommandant, antar jeg at Irak har kjemiske og biologiske våpen, som mange andre land i verden. Men jeg tror ikke de har evne til å sende dem mer enn 150 kilometer, sier viseforsvarsministeren.

Under forrige krig i 1991 hadde Irak scud-raketter med en rekkevidde på mellom 750 og 950 kilometer.

- Selv om de skulle ha scud-raketter nå, tror jeg ikke de kan frakte kjemiske eller biologiske våpen. Det er min personlige overbevisning, tilføyer han.

Fort slutt

Den saudiarabiske ministeren antar at en krig med Irak vil være raskt avsluttet. Ikke fordi irakerne er dårlige soldater, men fordi de ikke har noen tro på krigen.

- Jeg tror vi vil se svært liten motstand. Jeg tror vi vil se en masse folk som ønsker egen frihet, sier bin Sultan.

- Hvis de militære går riktig fram, tror jeg det blir en rask krig, mye kortere enn den forrige. Jeg antar vi får en masse irakere som ikke ønsker å slåss.

På spørsmål om krigen kan komme til å vare dager i stedet for uker, svarer han:

- Det kan hende.

Ødelagt i 1995?

Irak ødela alle sine kjemiske og biologiske våpen og rakettene som kunne bære dem fram, etter Golfkrigen i 1991. Dét sa Saddam Husseins svigersønn i 1995 ifølge nyhetsmagasinet Newsweek.

Hussein Kamel, som var sjefen for Iraks program for kjernefysiske, kjemiske og biologiske våpen og rakettprogrammene i ti år, fortalte for flere år siden CIA og FNs våpeninspektører at våpnene var ødelagt etter krigen. Det skriver Newsweek i denne ukas utgave.

Kamel hoppet av og flyktet til Jordan i 1995. Men han ble drept da han senere lot seg lure til å vende hjem til Irak.

Kamel skal ha håpet at hans avsløringer ville føre til at Saddam ble styrtet og at han selv ville bli innsatt som ny leder i Irak. Men da han skjønte at USA ikke ville støtte hans drøm, reiste han hjem.

FN har holdt tett om avsløringene av to grunner. For det første håpet inspektørene å lure mer ut av Saddam, og for det andre har Irak aldri vist fram dokumentasjon som beviser at Kamels påstander var sanne.

Kamel fortalte også at selv om Irak ødela våpnene, hadde regimet beholdt planer og oppskrifter for våpnene, inkludert mikrochips og former for å produsere stridshoder.

(NTB)