Trump: - Jerusalem er Israels hovedstad

- Krigen kommer, Jerusalem er arabisk

En palestiner skutt og drept av israelske soldater i de store protestene. En hel verden holder pusten.

DEMONSTRASJONER: Sammenstøt mellom palestinere og israelske militære. Video: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En palestiner er skutt og drept av israelske soldater på Gazastripen de store protestene mot at USA har vedtatt å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Det er det palestinske helsedepartementet som fredag melder at protestenehar krevd et liv.

Flere hundre palestinere har samlet seg ved den israelske grensen, der de brente bildekk og kastet stein mot soldater på den andre siden.

Palestinske helsemyndigheter opplyser til Al Jazeera at 200 er skadd og at 50 er tatt til sykehus etter de voldelige opptøyene .

SAMMENSTØT: Israelsk politi og soldater i sammenstøt med palestinere i gamlebyen i Jerusalem i dag. Foto: Thomas Coex / Afp / Scanpix
SAMMENSTØT: Israelsk politi og soldater i sammenstøt med palestinere i gamlebyen i Jerusalem i dag. Foto: Thomas Coex / Afp / Scanpix Vis mer

- Krigen kommer

Det israelske militæret melder at soldatene har skutt og truffet to personer som de mener leder an i protestene.

Palestinske steinkastere og israelske styrker er i dag i kamp en rekke steder på Vestbredden og i Jerusalem. Det er også bråk i Gaza, melder Ha'aretz.

- Krigen kommer, Jerusalem er arabisk, roper en rekke palestinere etter fredagsbønnen i gamlebyen i Jerusalem, ifølge Ynet.

«Vi vil dø som martyrer» og «Det er ikke plass til staten Israel» er andre slagord fra demonstrantene i dag.

SKADD: Palestinske demonstranter bærer en skadd palestiner bort fra tåregass og kaos i den palestinske byen Ramallah. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix
SKADD: Palestinske demonstranter bærer en skadd palestiner bort fra tåregass og kaos i den palestinske byen Ramallah. Foto: Abbas Momani / Afp / Scanpix Vis mer

Minst 26 personer er skadd i kampen mellom palestinske demonstranter og israelske sikkerhetsstyrker på Vestbredden og i Gaza i det som er den andre «vredens dag» etter at Trump erklærte at Jerusalem er Israels hovedstad, onsdag kveld.

Frykter det verste

21 ble skadd etter å ha blitt skutt mot med gummikuler på ulike steder på Vestbredden, ifølge palestinsk Røde Halvmåne-personell, melder Ha'aretz.

RØYK OG TÅREGASS: En palestinsk demonstrant midt i røyken fra brennende dekk og tåregass i nærheten av den ulovlige jødiske bosetningen Beit El på Vestbredden. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / Scanpix
RØYK OG TÅREGASS: En palestinsk demonstrant midt i røyken fra brennende dekk og tåregass i nærheten av den ulovlige jødiske bosetningen Beit El på Vestbredden. Foto: Mohamad Torokman / Reuters / Scanpix Vis mer

Det meldes om kamper i Betlehem, Ramallah, Hebron og Huwara, nær Nablus.

På grensa mellom Israel og Gaza er fem personer skadd, én av dem alvorlig.

Hamas oppfordret i går palestinerne til å sette i gang en ny intifada, samtidig som også konkurrerende Fatah og president Mahmoud Abbas oppfordrer til en vredens dag i dag, i forbindelse med fredagsbønnen.

«Hvor mye vil Trumps gambling koste?» Spør den israelske journalisten og kommentatoren Amos Harel, og viser til at den israelske hæren frykter det aller verste.

Massiv militær opptrapping

I går ble over 80 personer skadd, og Israel slapp flere bomber mot mål i den hermetisk lukkede Gaza-stripen.

Israelerne forbereder seg på voldsomme opptøyer, og har sendt ut en rekke militære bataljoner til Vestbredden, i tillegg til at de forsterker antallet politistyrker i Jerusalem, ifølge den Amos Harel, kommentator i israelske Ha'aretz.

«De neste dagene og ukene vil vise hva Trumps gamling fører med seg. Konflikt om Jerusalem har historisk satt brann i regionen en rekke ganger», skriver Harel.

Han viser til opprøret på Tempehøyden, eller Haram el-Sharif som palestinerne kaller området, i 1990, på Sharon-besøket i 2000, som førte til den andre palestinske intifadaen - og bråket rundt metalldetektorene i sommer.

«Denne lørdagen markerer 30-årsdagen for starten på palestinernes første intifada som brøt ut i 1987», skriver Harel.

- Ligg lavt

I Øst-Jerusalem er det nå økt politioppbud, men de skal ha fått beskjed om å unngå for mange sperringer og stengninger i forhold til bevegelse i byen for palestinere, ifølge Harel.

FRYKTER OPPTØYER: Et stort antall ekstra Israelske politi- og militærstyrker er i dag utstasjonert på Vestbredden og i Jerusalem. Militære ledere frykter for store palestinske demonstrasjoner, etter Donald Trumps avgjørelse om å erklære at USA anser Jerusalem for å være Israels hovedstad. Bildet er fra i dag, ved gamlebyen i Jerusalem. Foto: Thomas Coex / Afp / Scanpix
FRYKTER OPPTØYER: Et stort antall ekstra Israelske politi- og militærstyrker er i dag utstasjonert på Vestbredden og i Jerusalem. Militære ledere frykter for store palestinske demonstrasjoner, etter Donald Trumps avgjørelse om å erklære at USA anser Jerusalem for å være Israels hovedstad. Bildet er fra i dag, ved gamlebyen i Jerusalem. Foto: Thomas Coex / Afp / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer