Krigen kommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Etter at USA før helga satte regimeskifte i Irak som en betingelse for å unngå krig, synes krigen uunngåelig. Statsledere verden over har påpekt at et regimeskifte ikke er et krav i FNs resolusjon 1441, FNs politikk eller Sikkerhetsrådets mål.
  • Det er neppe mange som vil bli overrasket over at USA har hatt en agenda på siden av de kravene Sikkerhetsrådet har vedtatt. Urokkelig har Bush-administrasjonen avvist alle positive rapporter fra våpeninspektørene, og alle meldinger om at våpeninspektørene ikke har funnet spor etter de masseødeleggelsesvåpnene USA og Storbritannia hevder at Saddam Hussein har. CIA og britisk etterretning har gitt våpeninspektørene såkalt sensitive opplysninger om hvor de kunne finne Saddams masseødeleggelsesvåpen. Hver gang har våpeninspektørene meldt tilbake at etterretningsrapportene ikke stemmer. Til det har Bush-administrasjonen svart at Saddam ikke samarbeider, at våpeninspektørene blir lurt, og at USA vet bedre.
  • I nesten et år har Irak vært kjernen i president George W. Bushs utenrikspolitikk. Han har skapt en situasjon hvor krigsiveren er blitt selve målestokken for hans administrasjon. Resultatet er en massiv og økende opposisjon verden over, både i befolkning og hos statsledere. I dag vil det være umulig for Bush å stable på beina en koalisjon til den kommende krigen slik hans far klarte i 1991.
  • I forrige uke byttet presidenten ut krigsretorikken med en tale som inneholdt en solskinnsvisjon om Midtøsten etter at Irak var nedkjempet og Saddam fjernet. Som en moderne Perikles skulle han sørge for at demokrati og fred spredte seg i hele regionen, og danne grunnlaget for opprettelse av en palestinsk stat. Spådommer om krigenes utfall har opp gjennom historien vist seg vanskelig å oppfylle. Antikkens Perikles omga seg gjerne med filosofer og diktere og lyttet gjerne til menn som Anaxagoras, Sokrates og Sofokles. George W. Bush må nøye seg med å søke krigsråd hos Dick Cheney og Donald Rumsfeld.