Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen må fortsette

Fredsoppropet fra 150 norske kjendiser er feigt og farlig, skriver vår kommentator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Underskriverne oppfordrer regjeringen til å presse fram en rask stans i bombingen. Motivene er humanitære, men argumentasjonen skremmende svak. Fredsvennene gjør det lett for seg selv.

En annonsetekst kan selvsagt ikke romme en fyllestgjørende begrunnelse for parolen («Stans bombingen nå!»). Men det som står, bør holde vann.

Opproperne framholder at krigen mot Taliban og bin Laden forverrer sitauasjonen for Afghanistans sivile. Det er utvilsomt riktig. Men med mindre man er imot enhver krigshandling, også i selvforsvar, er dette en høyst ufullstendig begrunnelse.

Krigen mot Nazi-Tyskland påførte sivile enorm lidelse. Noen allierte krigshandlinger var utvilsomt moralsk forkastelige, iallfall etter dagens normer. Men massedød i tyske byer var en nødvendig konsekvens av kampen mot hitleristene.

Dette oppfatter kjendisene tilsynelatende slik:

- Historien har vist oss at prinsippet «øye for øye, tann for tann» er et ubrukelig selvforsvar og ikke en demokratisk rettsstat verdig.

De amerikansk-britiske angrepene på Afghanistan er åpenbart ikke motivert av gammeltestamentlige hevntanker, selv om mange på den norske venstresida umiddelbart etter terroraksjonene 11. september bestemte seg for at det var hevn amerikanerne ønsker.

De tar sikte på å sprenge i filler Taliban-regimets forsvarsverker. Det dreier seg om hærmakten til et regime som har skremmende mye til felles med Røde Khmer i Kambodsja. Fanatismen likner, aggressjonen mot kulturminner er den samme, oppfatningen av hovedstaden som en syndens pøl er påfallende lik, iveren etter å henrette alle avvikere og grådigheten på tvangsrekruttering av barn til våpentjeneste den samme.

Når og hvis Taliban er tilstrekkelig svekket, håper angriperne på å kunne påføre al-Qaida et drepende støt.

Bin Ladens krigsnettverk består av mange tusen menn («de afghanske araberne») under våpen. Det som skiller al-Qaida fra de fleste andre terrortrusler, er at organisasjonen til nå har hatt et trygt territorium og en regjerings gjestfrihet. Mye tyder faktisk på at bin Ladens kontroll over Taliban er større enn sistnevntes innflytelse.

I 1998 publiserte bin Laden en erklæring med tittelen «Islams atombombe», der han skriver at «det er alle muslimers plikt å forberede maksimal maktbruk for å terrorisere Guds fiender» (Economist 3.11.01).

Al-Qaida har ingen respekt for menneskeliv. Derfor er det livsfarlig for oss alle å la nettverket bestå. Også for Afghanistans sivile, for Indias folkemasse, for Saudi-Arabias troende.

Kjendisoppropet gir ingen råd om hvordan historiens farligste terrorister skal nedkjempes.

Hele Norges coronakart