Krigen mellom regjeringen og Røkke kan vare flere år

Generalforsamling tidligst om tre uker. - Arbeiderpartiet må lage b-plan for valgkampen.

TVILER PÅ RETTSSAK: Professor dr. juris. Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI. 
Foto: Berit Roald / SCANPIX .
TVILER PÅ RETTSSAK: Professor dr. juris. Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI. Foto: Berit Roald / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Etter flere runder i mediemanesjen, fem juridiske vurderinger og oppgjør på elitenivå mellom Jens Stoltenberg og Røkkes våpendragere, vant regjeringen første runde:

Styret i Aker Solutions vedtok i går å avholde generalforsamling om finansieringen av aksjehandelen.

For å innkalle til en generalforsamling i selskapet må innkallelsen normalt sendes ut to uker i forveien.

- Ap-landsmøte i Røkke-skyggen
Det betyr at Arbeiderpartiets landsmøte til helgen etter alt å dømme vil stå i Røkke-sakens tegn, og kanskje overskygge partiets egne saker.

Følger saken med videre inn i valgkampen vil det trolig bli en gjenganger i diskusjoner om næringspolitikk.

- Arbeiderpartiets mulighet til å lansere saker på landsmøtet som skal dominere valgkampen, blir ødelagt av konflikten mellom regjeringen og Røkk,
sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.no.

Han utdyper:

- Journalister vil hele tiden fokusere på Aker-saken, så lenge den er uløst. Ap-landsmøtet havner i Røkke-skyggen.

Ikke fornøyd ennå
Dagbladet.no kjenner til at administrasjonen i Aker Solutions nå jobber iherdig med å forberede generalforsamlingen de har lovet staten, men det holder ikke.

Stoltenberg er ikke fornøyd med «tilbudet» fra Aker-selskapene. De ønsker beslutningen om salget opp til ny vurdering.

- Vi mener hele saken bør opp i generalforsamlingen, sier stabsjef ved Statsministerens kontor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen til Dagbladet.

- Kan vare flere år
Spekulasjoner om at striden ender i en rettssal har versert helt siden Brustad tok et knallhardt oppgjør med Aker-systemet foran pressen 8. april.

Instituttleder ved Institutt for regnskap, revisjon og jus ved Handelshøyskolen BI, professor Tore Bråthen, mener en rettsprosess mellom regjeringen, Røkke og Aker-systemet kan var i måneder og år.

- En rettssak vil ta måneder å forberede, og kommer det for retten kan det i verste fall ta år, sier han til Dagbladet.
Han mener imidlertid at en rettssak mellom regjeringen og Røkke er svært lite sannsynlig.

- Det er komplett umulig å se hva slags grunnlag regjeringen skal saksøke Røkke på. Det er ingenting å føre sak på her, sier Bråthen.
Staten kan stoppe handelen
Selskapet Aker Holding eier 40 prosent av aksjene i Aker Solutions. Staten er deleier sammen med Kjell Inge Røkkes Aker ASA og de svenske investorene i Wallenberg-sfæren, Investor AB.

Partene i Aker Holding er nå i forhandlinger om hva de skal mene på generalforsamlingen.

HÅPER PARTENE FINNER LØSNING: Aker Solutions, som har kjøpt selskapne, håper partene i Aker Holding finner en løsning snart. Foto: Morten Holm/Scanpix
HÅPER PARTENE FINNER LØSNING: Aker Solutions, som har kjøpt selskapne, håper partene i Aker Holding finner en løsning snart. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer

Dersom staten vinner fram med dette kravet overfor Røkke i de pågående forhandlingene, kan det sette hele transaksjonen i fare. Da vil Aker Holding måtte bestemme seg for hva eiergruppen skal mene på generalforsamlingen, og staten kan ifølge regelverket legge ned veto mot en aktiv tilslutning.

Håper på rask enighet
Gruppen kontrollerer 40 prosent av aksjene. På generalforsamlingen må et forslag ha 50 prosent tilslutning for å gå gjennom. Dersom det mindre enn 80 prosent oppmøte, vil staten være sikret å få gjennomslag for et «nei».

- Vi håper dialogen mellom partene i Aker Holding er konstruktiv og fører til en rask løsning der grunnlaget er at dette er en handel som Aker Solutions ønsker og er god for oss, sier kommunikasjonsjef i Aker Solutions, Jannik Lindbæk til Dagbladet.no.

STOLER MER PÅ FOLK ENN JOURNALISTER:
Valgforsker Frank Aarebrot tror journalistene blir for opptatte av Røkke-saken til å tenke på annet under Ap-landsmøtet til helga. Han tror folk allikevel vil vite hva partiet står for på andre områder. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX arkiv
STOLER MER PÅ FOLK ENN JOURNALISTER: Valgforsker Frank Aarebrot tror journalistene blir for opptatte av Røkke-saken til å tenke på annet under Ap-landsmøtet til helga. Han tror folk allikevel vil vite hva partiet står for på andre områder. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX arkiv Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer