- Krigen mot narkotika er et holocaust i sakte film

- De har gitt opp, sier «The Wire»-skaperen.

JOURNALIST OG TV-SKAPER: David Simon. Foto: AP / Cheryl Gerber / NTB scanpix
JOURNALIST OG TV-SKAPER: David Simon. Foto: AP / Cheryl Gerber / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): David Simon er mannen bak TV-seriene «The Wire», «Generation Kill» og «Treme», alle tre hyllet som noen av de beste seriene i moderne TV-tid.

Den tidligere forfatteren og journalisten er også en av de sterkere kritikerne av retningen hans hjemland USA går i.

Simon deltok i en debatt arrangert av avisa Observer (The Guardians søndagsutgave) i London denne uka, hvor han langet ut mot narkotikapolitikken, som han mener er rasistisk og arbeiderklassefiendtlig. Han gikk til angrep på den såkalte krigen mot narkotika.

Motstander av hasjlegalisering I «The Wire» og flere bøker har Simon beskrevet hvordan politiet i Simons hjemby Baltimore bruker fengslinger av narkotikamisbrukere for å manipulere krimstatistikk-tallene. En kunne kanskje forvente at han da var tilhenger av lovforslagene om å legalisere marijuana. Den gang ei.

- Jeg er mot det. Det er den enkle måte å gjøre på. Hele konseptet må endres, sa han, til overraskelse for tilskuerne, ifølge Observer.

- Det politikerne ønsker, er å gjøre det lovlig for den hvite middelklasseungdommen å røyke seg høye, og samtidig gi inntrykk av at det de gjør er milevis unna svarte ungdommer som røyker crack, sa han.

Gitt opp underklassen Simon har tidligere argumentert med at politikerne med viten og vilje har gitt opp en stadig voksende underklasse i USA. Simon mener narkobruken er et problem i seg selv, men mener det er problematisk at krigen mot narkotika «alltid har skjedd langs raselinjer».

- Krigen er ikke mot farlige stoffer, men mot fattigfolk, mot amerikanere som er «til overs». Vi trenger ikke 10-12 prosent av befolkningen vår. De er blitt overlatt til seg selv. Det er ikke piggtrådgjerder rundt dem, men det kunne like gjerne vært det, sa han i debatten.

- Narkoindustrien er den eneste industrien som sysselsetter dem. Barn, eldre, rusmisbrukere, det spiller ingen rolle. Det er den eneste fabrikken som fortsatt er åpen. Det er der dørene er åpne for dem.

- De var en gang en del av arbeidsstyrken, men nå har ikke kapitalismen bruk for dem, sa Simon, og kalte prosessen «holocaust i sakte film».

Mektig Simon mener narkoindustrien er mektigere enn noensinne og at narkotika er billigere og lettere tilgjengelig enn noen gang tidligere. Han har ingen tror på at politikerne vil gjøre noe med problemet.

- Det er ingen som vil snakke om noe annet enn lov og orden.

KRITISK: David Simon, fotografert sammen med Wendell Pierce, som spilte i «The Wire» og nå spiller i «Treme». Foto: AP / Chris Pizzello / NTB scanpix
KRITISK: David Simon, fotografert sammen med Wendell Pierce, som spilte i «The Wire» og nå spiller i «Treme». Foto: AP / Chris Pizzello / NTB scanpix Vis mer