- Krigen mot narkotika har mislyktes

Latin-amerikanske statsledere vil åpne for mer liberal taktikk på historisk toppmøte.

MISLYKTES: Krigen mot narkotika har mislyktes, innrømmer nå latinamerikanske statsledere. Her står den brasilianske stridsvognen Cascavel foran Morro de Alemao i Rio de Janeiro i Brasil. Foto: AFP Photo/ Jefferson Bernardes/Scanpix
MISLYKTES: Krigen mot narkotika har mislyktes, innrømmer nå latinamerikanske statsledere. Her står den brasilianske stridsvognen Cascavel foran Morro de Alemao i Rio de Janeiro i Brasil. Foto: AFP Photo/ Jefferson Bernardes/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerika-toppmøtet i Cartagena i Colombia denne måneden vil bli historisk fordi nåværende statsledere vil innrømme at krigen mot narkotika har mislyktes og at man må komme med nye alternativer til forbud, skriver The Guardian.

I en kronikk i The Observer skriver Guatemalas president Otto Pérez Molina at man nå må finne nye løsninger til Latin-Amerikas narkomareritt.

- Narkotikaregulering Han er klar på at liberalisering uten grensesetting vil være svært uansvarlig.

- Vårt forslag er å forlate en ideologisk posisjon (enten forbud eller liberalisering) og skape en global mellomstatlig dialog basert på en realistisk tilnærming - narkotikaregulering. Narkotikaforbruk, produksjon og handel bør være underlagt globale reguleringer, noe som betyr at forbruk og produksjon skal legaliseres - men innenfor visse grenser og betingelser. Og legalisering betyr ikke derfor liberalisering uten kontroll, skriver han.

Pérez Molinas avgjørelse om å ta et så tydelig standpunkt blir sett på som et svært viktig skritt, men samtidig som en stor risiko for ham politisk.

Mexicos president Felipe Calderón har også etterlyst nasjonal debatt rundt temaet, og i fjor sa Colombias president Juan Manuel Santos til Observer at hvis legalisering av narkotika innskrenket makten til organiserte kriminelle bander som har blomstret under krigen mot narkotika, «og verden mener det er en god løsning, sier jeg velkommen til det».

Volden som følge av krigen mot narkotika har ruinert flere byer i de ulike landene der narkohandel står sterkt.

Pérez Molina skriver i sin kronikk at noe av det viktigste blir å få redusert volden som kommer av narkotikamisbruk, men at det også er vesentlig å få styrket helse- og sosialsektoren slik at misbrukerne blir ivaretatt og får hjelp.