Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen mot Saddam

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Ved hjelp av en lavintensiv, langsiktig og målbevisst bombekampanje satser USA og Storbritannia på å styrte Saddam Hussein. USA har allerede utnevnt en egen diplomat som skal ha ansvaret for overgangsperioden etter diktatorens fall. Nesten daglig bomber amerikanske og britiske fly irakiske luftvernanlegg. Rett etter Golf-krigen opprettet USA, Frankrike og Storbritannia flyforbudssoner i det nordlige og sørlige Irak. Det forelå ikke noe eksplisitt FN-vedtak om disse sonene, men begrunnelsen var at man ville beskytte sivilbefolkningen mot flyangrep fra Saddams piloter. Frankrike trakk seg etter hvert ut av dette samarbeidet. Når irakerne av og til stilte radaren sin inn mot britiske og amerikanske jagerfly, skjøt disse tilbake.
  • I dag er denne formen for krigføring kraftig trappet opp. Irakerne provoserer mer, og amerikanerne og britene senker stadig terskelen for når de skal skyte. Flyforbudssonen dreier seg ikke lenger om å beskytte sivilbefolkningen, men om å føre krig mot Saddam. Få vil beklage at den irakiske diktatoren svekkes militært og politisk. Men problemet med bombekampanjen er at den har et uklart mandat og at den har en usikker innvirkning, både når det gjelder å svekke det irakiske regimet og å lette den katastrofale humanitære situasjonen i landet. Når USA også satser på at den irakiske opposisjonen skal kunne bidra til et kupp, er det all grunn til å stille spørsmålet om dette er en gjennomtenkt politikk. Opposisjonsgruppene er så splittet og svake at de ikke utgjør noe reelt regjeringsalternativ.
  • Forleden ble rørledningen som fører olje fra Irak til Tyrkia også bombet. Det likte tyrkerne dårlig. Det synes lite klokt av amerikanerne å legge seg ut med sin hovedallierte i området på denne måten. Det dør stadig sivile i bombeangrepene, men så lenge det bare er noen få ofre av gangen, er de internasjonale protestene få. Og i mellomtida fortsetter FN-sanksjonene som, med Saddams hjelp, tar livet av tusenvis av barn hvert år.