Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Krigen mot terror kan ikke bare være juridisk»

Hva har skjedd siden 11. september 2001? USAs viseambassadør svarte leserne i nettmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Vi er alle amerikanere,» skrev Le Mondes redaktør Jean-Marie Colombani på lederplass 12. september 2001.

«I dette tragiske øyeblikk, da ord virker så utilstrekkelige for å uttrykke det sjokk folk føler, er det første som faller en inn: Vi er alle amerikanere! Vi er alle new yorkere, like sikkert som John F. Kennedy erklærte seg selv som berliner i 1962 da han besøkte Berlin. Virkelig, nettopp som i de mørkeste øyeblikk i vår egen historie, hvordan skulle vi ikke kunne føle en dyp solidaritet med dette folket, dette landet, USA, som vi er så nær og som vi skylder vår frihet, og derfor vår solidaritet?» skrev Colombani.

USA hadde verdens sympati i dagene og ukene etter terrorangrepene mot New York og Washington.

Siden har Taliban-regimet falt i Afghanistan. Saddam Hussein er fjernet fra makten i Irak. Fangeskandaler er dukket opp i Abu Ghraib, og kritikken har vært høylytt mot Guantanamo. Ny terrorangrep har rammet på Bali, i Madrid, i Casablanca og i London, blant flere steder.

På 5-årsdagen for terrorangrepene mot USA, stilte viseambassadør Kevin Johnson i nettmøte for å svare leserne på hvordan han ser krigen mot terror.

«En leksjon vi i USA mener det er viktig å lære, er at krigen mot terror ikke bare kan være en juridisk kamp. Å vente med å stille folk for retten til etter at de har drept tusener (eller hundretusener neste gang?) er ikke akseptabelt,» svarte viseambassadør Johnson en innsender under nettmøtet.

Nedenfor følger spørsmålene og hans svar - uredigert.

VIL FINNE BIN LADEN: «Mange av hans nære rådgivere og assistenter har falt, og slik vil også han falle,» svarte viseambassadør Johnson under dagens nettmøte. Foto: MORTEN ØVERBYE
VIL FINNE BIN LADEN: «Mange av hans nære rådgivere og assistenter har falt, og slik vil også han falle,» svarte viseambassadør Johnson under dagens nettmøte. Foto: MORTEN ØVERBYE Vis mer
FRIHETSMARSJEN: Ephi Rubin holder et amerikansk flagg under Freedom Walk til minne om de drepte i Washington.