Krigen mot virus koster milliarder

Norge har foreløpig brukt 243 millioner kroner i fugleinfluensa-krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden har allerede brukt milliarder og har bedt om mer. Nå vil Norge trolig hjelpe andre.

Det er en krig med to fronter. Først mot fugleviruset (H5N1) som nå har nådd 15 land, i Asia og i Europa. Og samtidig mot et virus som ennå ikke eksisterer. Det som FN tror vil starte en verdensomspennende epidemi, en pandemi mellom mennesker.

Alarmberedskap

-  Det er bare et tidsspørsmål før et fuglevirus, mest sannsynlig H5N1, får evnen til å smitte mellom mennesker, slik at en pandemi bryter ut, sa generalsekretæren i Verdens helseorganisasjon (WHO), Lee Jong-wook på et møte i Genève i går.Her møtes nå delegater og eksperter fra over 100 land. Både fugleinfluensaen og den varslede pandemien skal drøftes. FN har to ganger bedt om mer penger.

I går sa Kina at seks millioner fugler var slaktet etter det siste utbruddet. Det ble også opplyst at tre mennesker kan være smittet.

Nye utbrudd

I Kina bor det 1,3 milliarder mennesker. Og 5,2 milliarder fjørfe. Og fuglesykdommen lar seg foreløpig ikke stanse. Det kommer stadig nye utbrudd. Fugleviruset har til nå drept 63 mennesker, i Vietnam, Thailand og Indonesia. Viruset har spredd seg til Europa. Men ingen mennesker er smittet her. Det vil trolig spre seg videre til Midtøsten og Afrika. Kampen mot det krever store summer. Og fjørfe-industrien i Asia har allerede hatt enorme tap.

Fryktens pris

WHO mener imidlertid at risikoen er overhengende. Men det er en antakelse. Det er ikke sikkert at fugleviruset vil endre seg - slik at det blir i stand til å smitte mellom mennesker.

En pandemi kan, om den kommer, dreie seg om et helt annet fuglevirus.

Alarmen kan vise seg å være delvis falsk. Vil verden legge nye milliarder på bordet, for å forberede seg på en pandemi man egentlig ikke kan si noe sikkert om?

VIRUSFRYKT: - Det er bare et tidsspørsmål før et fuglevirus får evnen til å smitte mellom mennesker, sa generalsekretæren i WHO, Lee Jong-wook på et møte i Genève i går.