Krigen om arvesølvet

Striden mellom India og Pakistan om Kashmir har de siste 10 årene krevd 25000 menneskeliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Når Pakistans president Musharraf i disse dager reiser til toppmøtet med Indias statsminister Vajpayee, er det to sørasiatiske erkefiender som møtes. Øverst på dagsordenen står Kashmir-konflikten, et åpent sår i forholdet mellom de to landene. Det er selve arvesølvet striden står om: Kashmir, det gamle fyrstedømmet som ved det britiske imperiets fall i 1947 ble delt mellom India og den nyopprettede staten Pakistan.

Det gamle kashmirske fyrstedømmet er i dag delt i tre, hvorav en del er innlemmet i Pakistan, en del har delvis autonomi, men er i realiteten også styrt av Pakistan, og en siste del styrt av India og formelt innlemmet som en del av delstaten Jammu og Kashmir. Konflikten står om herredømmet over den indiske delen, som har et innbyggertall på omtrent ni millioner, og som av Pakistan konsekvent omtales som «okkupert Kashmir». Totalt har konflikten de siste 10 årene krevd 25000 menneskeliv.

India og Pakistan har ført tre kriger om området (1947- 48, 1965 og 1971). Etter den siste krigen ble partene i 1972 enige om en 800 kilometer lang delelinje som ble ratifisert under fredsslutningen i grensebyen Simla (Simla-avtalen). Delelinjen er ikke demarkert, noe som forklarer hvorfor det ofte er uenighet mellom partene om hvor grensen går. Siden 1949 har FNs observasjonsstyrke bemannet poster langs delelinjen, men ikke hatt mandat til annet enn å registrere grensekrenkelser. Det spente forholdet mellom landene gjør at det en vanlig sommermåned regner 400000 granater over delelinjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer