Krigen om bevisene

Kampen står nå om bevisene etter at Russlands president, Vladimir Putin, i går åpnet for å støtte en FN-aksjon mot Syria hvis det bevises at regjeringsstyrkene sto bak angrepet.

KALDT : Presidentene Barack Obama  og Vladimir Putin fra deres siste møte i Belfast i juni. Idag møtes de i St.Petersburg. (AP Photo/Evan Vucci, File) Scanpix
KALDT : Presidentene Barack Obama og Vladimir Putin fra deres siste møte i Belfast i juni. Idag møtes de i St.Petersburg. (AP Photo/Evan Vucci, File) ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Men det er grunn til å tro at Putin og de vestlige lederne som i dag er samlet i St. Petersburg vil vurdere verdien av bevisene ulikt.

Russland kan delta i krig
- Hvis det er bevis for at kjemiske våpen ble brukt av de regulære styrkene, så må bevisene legges fram for FNs sikkerhetsråd, og de må være overbevisende, sier Putin. På direkte spørsmål utelukker ikke Putin at Russland kan delta i en militær aksjon mot Syria.

Putin er i dag og i morgen vertskap for G-20 landene, der lederne for de 20 største økonomiene i verden møtes i den russiske presidentens hjemby St. Petersburg. Det er ventet at USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron, og Frankrikes president Francois Hollande, vil gjøre alt de kan for å overbevise verden om at Syrias president Bashar al-Assads regjeringssturker sto bak et angrep i Damaskus med kjemiske våpen 21. august der et sted mellom 300 og 1 300 mennesker døde.

Det alvorlige temaet, og den i utgangspunktet sterke uenigheten, står i sterk kontrast til vakre St. Petersburg, som er pyntet for den media-jippoen et slikt toppmøte er, og som viser seg fram i vakker høst-skrud.

Allerede kritisk til bevis
Men en ting er å overbevise det meste av verden. En annnen og vanskeligere ting kan være å overbesvise Putin, som har vært Assads viktigste internasjonale støttespiller i den to og et halvt år lange borgerkrigen som har krevd er enn 100 000 liv.

- Det er eksperter som sier at bevisene ikke ser ovebevisende ut, sier Putin til Russlands Kanal 1.

Da snakker han blant annet om den franska etterretningsrapporten som ved hjelp av satellittbilder skal dokumentere at rakettene med kjemiske substanser ble skutt fra både øst og vest i Damaskus, i områder kontrollert av syriske regjeringsstyrker. Agnrepene skal ha vært koordinerte, og rammet en forstad i Damaskus der det i flere dager i forveien hadde vært hare kamper mellom regjeringsstyrkene og opprørerne.

Men denne dokumentasjonen ser ikke ut til å være tiltrekkelig til å overbevise den russiske presidenten. Russland har framholdt at det vil være lite logisk at Assad står bak angrepet, og legger skylda på opposisjonen, for det er de som er interessert i å provosere fram et USA-ledet angrep mot Syria.

Hva som eventuelt dukker opp av annen etterretning på selve G-20 møtet gjenstår å se.

Kaldt, kaldt
Møtet i St. Petersburg kommer på et tidspunkt da det er kaldere mellom Russland på den ene side, og USA og EU-landene på den annen side, enn siden Sovjetunionen kollapset.

Putin får skylda for at FN ikke klarer å samle seg om en politikk som stiller klare krav til Syria. Og den russiske lederen får massiv kritikk for å rulle tilbake det russiske demokratiet med lover skreddersydd som er for å kneble opposisjonen, og med den nye homoloven som forbyr det som i loven omtales som «homoseksuell propaganda».

Flere vestlige ledere, blant annet den tyske forbundskansleren Angela Merkel, som selv vokste opp i det kommunostiske og Sovjet-kontrollerte Øst-Tyskland, er særlig aggressiv mot den russiske lederen. Også Obama har i det siste skjerpet retorikken mot Putin.