Krigen om de unge

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Warrior» heter låta, og dersom du har vært på kino i USA det siste året, kan du ikke ha unngått å se musikkvideoen til rockeartisten Kid Rock på det store lerretet. Den dukker alltid opp midt i reklamebolken før filmen, for den ser bare ut som en musikkvideo. Kid Rock bidrar med musikken til en rekrutteringskampanje for Army National Guard, og reklamefilmen, som er lagd av den Oscar-belønte filmregissøren James Mangold, kryssklipper artisten på scenen og soldater i felten. Å være i krig blir sammenliknet med å kjøre raske biler, å være soldat blir framstilt som å være en tøffing som er snill med barn. Og ingenting reflekterer den kalde virkeligheten for amerikanske soldater.

81 soldater har hittil i år tatt sitt eget liv i USA, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. Det er allerede 31 flere enn rekordåret 2008, da til sammen 133 selvmord ble registrert i det amerikanske militæret. Nå ser det ut til at 2009 vil knuse alle rekorder, og det i året når tilbaketrekkingen av soldater fra Irak skal begynne. I militærleiren Fort Cambell i Kentucky har 14 mennesker begått selvmord så langt i år. Kriserådgivningen og «battle buddy»-programmene militærleiren satte i gang for å bekjempe depresjoner blant soldatene møtte nylig veggen, med tre selvmord på rappen. Da admiral Mike Mullen talte til de tusenvis av kvinnene og mennene i militærleiren ba han dem innstendig om å «ikke ødelegge morgendagen hans».

30. juni skal amerikanske soldater trekke seg ut av irakiske byer. Det kan øke selvmordstallene enda mer. En av fem soldater som kommer hjem fra krigsområder rapporterer om posttraumatisk stress, men bare halvparten søker hjelp. Nå vil Mullen innføre en obligatorisk test av alle hjemkomne soldater for å gjøre det til et mindre tabu å få behandling for det. Men det trengs mer. Det er mangel på folk som jobber med mental helse i militæret, og Mullen mener Obama-regjeringen og Kongressen må gjøre noe med problemet.

To byer i California har tatt grep for at deres yngste menn ikke skal havne i faresituasjonen i det hele tatt. Byene Eureka og Arcata vedtok i november å nekte militærpersonale å snakke med folk under 18 år innenfor bygrensene sine. Selv om man må være 18 for å verve seg, eller 17 med foreldres godkjennelse, blir de som rekrutterer oppfordret til å snakke med langt yngre ungdommer. Det er ikke så rart. En studie fra 2007 utført av Forsvarsdepartementet viser at 25 prosent av 16 år gamle studenter vurderte å verve seg, mens bare 15 prosent av 21-åringene var åpne for tanken. Derfor har Eureka og Arcata, til tross for at myndighetene mener de saboterer deres arbeid, sagt «hold dere unna».

Men i kinosalen kommer de inn. I mørket prøver Army National Guard fortsatt å rekruttere de unge og spreke. Mens de tygger popkornet sitt, synger Kid Rock, som for øvrig aldri har vært i militæret selv: «If you aint gonna fight, get out of the way. Cause freedom ain’t so free when you breathe red, white and blue. I’m giving all of myself, how about you?»