Krigen om epidemien

Hvert år dør tre millioner mennesker av aids. Hvem har skylda, naturen, verdenssamfunnet eller våpenforskere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EN NORSK SJØMANN

reiste hjem fra Afrika i 1969. Han var hiv-smittet. Kona hans ble smittet. Det ble ekteparets to barn også. Var de ofre for et nytt biologisk våpen? Eller døde de av en virussykdom naturlig overført fra aper til mennesker?

Årets fredsprisvinner Wangari Maathai har hevdet at hiv-viruset er skapt av vestlige forskere. Og at det ble brakt til Afrika for å utrydde den svarte rase. Det er en grotesk påstand, ifølge overlege Stig Frøland. Er den det? spør professorene Klaus Høiland og Inger Nordal fra Universitetet i Oslo. I et innlegg i Aftenposten skriver de at det er høyst sannsynlig at hiv-virusets evolusjonære opphav er i Afrika. Men samtidig undres de over at det er i California viruset for første gang opptrer. Og de hevder at det i Afrika faktisk eksisterer en mistanke om at «noen» kan ha hjulpet hiv tilbake til kontinentet, eventuelt for å dekke over et militærindustrielt uhell i USA.

HVORDAN SKAL

det forstås? At hiv-viruset ble «skapt» i USA, selv om det allerede fantes i Afrika? At epidemien i California skyldtes det skapte viruset? Hvorfor skulle noen bringe dette viruset tilbake til Afrika, hvis det allerede fantes der? Og hvordan kan viruset «opptre» første gang i California, om dets opprinnelse er i Afrika?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer