Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen om epidemien

Hvert år dør tre millioner mennesker av aids. Hvem har skylda, naturen, verdenssamfunnet eller våpenforskere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EN NORSK SJØMANN

reiste hjem fra Afrika i 1969. Han var hiv-smittet. Kona hans ble smittet. Det ble ekteparets to barn også. Var de ofre for et nytt biologisk våpen? Eller døde de av en virussykdom naturlig overført fra aper til mennesker?

Årets fredsprisvinner Wangari Maathai har hevdet at hiv-viruset er skapt av vestlige forskere. Og at det ble brakt til Afrika for å utrydde den svarte rase. Det er en grotesk påstand, ifølge overlege Stig Frøland. Er den det? spør professorene Klaus Høiland og Inger Nordal fra Universitetet i Oslo. I et innlegg i Aftenposten skriver de at det er høyst sannsynlig at hiv-virusets evolusjonære opphav er i Afrika. Men samtidig undres de over at det er i California viruset for første gang opptrer. Og de hevder at det i Afrika faktisk eksisterer en mistanke om at «noen» kan ha hjulpet hiv tilbake til kontinentet, eventuelt for å dekke over et militærindustrielt uhell i USA.

HVORDAN SKAL

det forstås? At hiv-viruset ble «skapt» i USA, selv om det allerede fantes i Afrika? At epidemien i California skyldtes det skapte viruset? Hvorfor skulle noen bringe dette viruset tilbake til Afrika, hvis det allerede fantes der? Og hvordan kan viruset «opptre» første gang i California, om dets opprinnelse er i Afrika?

Det som skjedde i California i begynnelsen av 80-åra, sier andre forskere, var at hiv-viruset ble oppdaget som årsaken til sykdommen aids. Opptrådte aids der for første gang? På ingen måte, sier disse forskerne. Mange hadde dødd av aids i Afrika lenge før dette tidspunktet. Problemet var at ingen visste hva disse døde av. Norske leger skjønte heller ikke hva sjømannen og hans familie var smittet av.

HVORDAN REISTE

så hiv-viruset til California fra Afrika? Det må ha kommet dit i begynnelsen av 70-åra fordi det tar om lag ti år før en hiv-smittet utvikler aids. Mange forskere mener at viruset kom fra Haiti. For på dette tidspunktet hadde Haiti soldater i Afrika. Og på Haiti var det homsebarer, populære også hos amerikanere.

Homsebar? Laboratorium? Det er jo ganske ulike utgangspunkt. Er det mulig å tenke seg at amerikanske forskere, kanskje på begynnelsen av 70-tallet, bevisst konstruerte et biologisk våpen for å utrydde den svarte rasen i Afrika? Det går an å skape et virus i et laboratorium, men et biologisk våpen, rettet mot Afrika, på det tidspunktet? Og sammenliknet med andre biologiske våpen, er et hiv-virus et ganske merkverdig valg. Andre våpen øverfører smitte gjennom lufta. Hiv overføres via sex mellom mennesker. Andre våpen dreper umiddelbart. Hiv bruker ti år. Men i dag er 40 millioner mennesker smittet av hiv. Likevel, det er nesten ufattelig å tenke seg at de alle er ofre for en menneskeskapt sykdom.

Blant annet fordi det ikke er noe sensasjonelt i at virus overføres fra dyr til mennesker. Sarsviruset, som fikk halve Asia til å gå med munnbind, brøt plutselig fram i Kina. Det var et nytt, ukjent virus. Det drepte nær 800 mennesker før epidemien ble erklært over, for bare noen måneder siden. Det ble overført fra dyr som finnes i Kina. Ingen har hevdet at sarsviruset kan være skapt i et kinesisk laboratorium.

HVORDAN OPPSTO

så hiv-viruset i naturen, om det er der det har sin opprinnelse? Viruloger mener at det har eksistert i mange tusen år. At det, en gang i fortida, angrep sjimpansene og skapte en epidemi blant dem. Noen særtrekk hos dagens sjimpanser tyder på det, blant annet at de kan smittes av hiv, men meget sjelden får sykdommen aids. Dagens hiv-virus, som smitter mennesker, er ganske annerledes enn det apene møtte for årtusener siden. Men i utgangspunktet stammer det fra apene. Det som mange, mange år etterpå forårsaket aids-epidemien i California.

Det vi vet,

helt sikkert, er at det såkalte verdenssamfunnet ikke har klart å få kontroll over epidemien, over 20 år etter at den ble kjent. Foreløpig finnes det verken en vaksine eller en effektiv kur mot hiv/aids. Hvilken merkelapp skal vi sette på den sannheten? Grotesk? Og vi vet, enda sikrere, at med den nye kunnskapen om genmanipulasjon, kan det skapes biologiske våpen som bare fantasien setter grenser for. Derfor er det nå, ironisk nok, viktigere enn noen gang tidligere å kreve kontroll over og åpenhet i laboratoriene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media