Krigen om framtida

Ustabilitet i verden skyldes overbefolkning, ikke klima.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva kommer til å forårsake ustabilitet og anarki i verdens dystre fremtid? Hvis vi skal tro Al Gore og hans disipler, er det klimaendringer som er den overhengende faren for oss alle. Flere orkaner, spredning av sykdom, smeltende isbreer, hetebølger, tørke, skogbrann, utdøende arter, og til slutt svelger havet oss alle ved å stige syv meter.

Og nå skriver Michael Mayer i Dagbladet at alt dette vil forårsake kriger mellom de vanskeligstilte her i verden, som vil naturligvis få USA inn på banen. Som drivhuseffekten, så er dette budskapet hovedsaklig damp.

Det er ingen tvil om at det kommer til å være mer ustabilitet og krig i ustabilitetsbuen som strekker fra Afrika til Sør-Asia i fremtiden – men vil det være på grunn av klimaendringer? Er det noe annet enn temperaturen som har endret seg over det siste århundret? I 1900 var det færre enn to milliarder mennesker her i verden. Idag er det nesten syv milliarder som prøver å overleve på det jorden har å tilby oss. Det er enkelt å skjønne at å tredoble populasjonen i et område vil ha uendelig mye mer å si enn å øke temperaturen en grad eller to. Bare spør en småbarnsfamilie. Eller Afrika.

Selvfølgelig er det flere og flere mennesker her i verden som blir rammet av naturkatastrofer og alt som kommer med – det er jo stadig flere mennesker på jorden! Å skylde på klimaendringer for dette blir bakvendt, siden vi rammes mer fordi vi har okkupert områder hvor ingen skulle tru at nokon kunne bu. Oss mennesker utfordrer naturen til å drepe oss i langt større grad enn for hundre år siden, og da regner jeg ikke med ekstremsport... Til tross for krig og sykdom som har slaktet millioner av mennesker fra Afrika til Asia, så fortsetter disse å vokse raskest. At det blir ressursmangel i denne regionen, spesielt når den vestlige verden forbruker stadig mer, burde ikke være overraskende for noen.

Men hva har klimaendringer med det å gjøre?

Mayer henviser til den amerikanske forfatteren Robert Kaplan, og sier Kaplan mener at ressursmangel og populasjonspress forårsaket av klimaendringer vil øke konflikten der folk har det verst.

Desverre har Mayer misforstått Kaplan, siden han ikke har sagt at ressursmangel og populasjonspress er forårsaket av klimaendringer. Populasjonspress har pågått lenge før man kom på CO2-utgifter. Det er det økende folketallet som Kaplan fokuserer på, som er hovedfaktoren til ressursmangel, økende sykdom (naturens egen populasjonskontroll), avskoging, erosjon, vannmangel, og luftforurensing. Selvfølgelig kan klimaendringer bidra til å gjøre dette verre, men de er ikke en vesentlig årsak.

Å fokusere på CO2-utslipp når det gjelder å dempe risikoen for konflikt i ustabilitetsbuen er som å forsikre at man har nok solkrem mens man leter etter en badepark i ørkenen. Så lenge folketallet i denne regionen fortsetter å eskalere er det ingenting som kan stoppe det kommende anarkiet.

Krigen om framtida

Kilder: Robert Kaplan: The Coming Anarchy