Krigen om Iran

I dag får FNs sikkerhetsråd rapporten som slår fast at Iran bevisst og åpenlyst bryter internasjo-nale regler for atomproduksjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenigheten mellom USA og Russland om Iran kan føre til alvorlige kriser.

Når det internasjonale atomenergibyrået IAEA i dag legger fram sin rapport begynner den virkelige krigen om hva som skal skje med Iran. Diplomater i Wien sier til telegrambyrået AP at det er utenkelig at IAEA ikke kritiserer Iran for alle bruddene på internasjonale avtaler i sin atomindustri, som Iran hevder bare er til sivile formål.

Dermed er det klart for at USA vil lede an i arbeidet for å fremme Iran som sak for FNs sikkerhetsråd, og kreve sanksjoner. Og samtidig forberede militære angrep på Irans atomanlegg. Sammen med USA står Storbritannia og Frankrike.

Tysk støtte

Men det synes like klart at Russland vil kreve fortsatte forhandlinger, og fortsatt utelukker diskusjoner om sanksjoner. Russland fikk overraskende støtte fra Tyskland i går, etter at forbundskansler Angela Merkel møtte president Vladimir Putin i Sibir.

Russisk og tysk UD sa i en felleserklæring at krisen bare kan løses med fortsatt diplomati.

Dermed kan det være duket for en situasjon der Russland leder en koalisjon som inkluderer Kina og mange store utviklingsland - mange av dem muslimske - mot en «vestlig» koalisjon, ledet av USA.

I Iran gjør man ingen ting for å dempe konfliktnivået før rapporten legges fram i dag. Den stridsglade presidenten Mahmoud Ahmadinejad sa i en tale til tusenvis av tilhengere i går at ingen kan ta fra Iran den kjernefysiske teknologien landet har skaffet seg.

STRIDENS KJERNE: Et av atomanleggene Iran nekter å stege. Foto: REUTERS
STRIDENS KJERNE: Et av atomanleggene Iran nekter å stege. Foto: REUTERS Vis mer

Heller bensin på bålet

Og onsdag sa landets øverste, åndelige og virkelige leder, Ayatollah Ali Khamenei, at Iran ville svare på et eventuelt amerikansk angrep med å angripe amerikanske mål over hele verden.

-  Vi vil slå tilbake med dobbelt styrke, sa Khamenei.