Krigen om krigen

I Nord-Irak snakker alle om krig og ingen om våpeninspektører. Spørsmålet der er når, ikke om krigen kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ERBIL/IRAK (Dagbladet): I Nord-Irak venter kurderne med skrekkblandet begeistring på krig mot Saddam. Jeg sitter på et hotell i Erbil, en av byene som de irakiske kurderne styrer selv. Et par mil sørover står Saddams styrker. På en storskjerm i hotellresepsjonen ruller BBC World Service. Det er siste nytt fra FNs sikkerhetsråd og arbeidet med resolusjonen som skal sette betingelsene for Saddam Husseins samarbeid med FNs våpeninspektører. Frankrikes motstand mot å legge inn militære trusler vinner terreng. Ingen i lobbyen bryr seg. - Kan du ikke spørre om noe annet, sier en oppgitt tolk da jeg for tredje gang på en dag prøver å få ut kurdiske meninger om spillet i New York. Kurderne forbereder seg på krig. De vil ikke ha våpeninspektører. De vil ha vekk Saddam Hussein. Og de har USAs ord for at supermakten vil det samme. Nesten hver eneste dag vises et brev fra utenriksminister Colin Powell på kurdisk TV. Der står det ikke et ord om våpeninspektører eller masseødeleggelsesvåpen, men mye om visjonen USA har til felles med kurderne: - Jeg er stolt av at dere er blant USAs partnere i kampen mot terror og tyranni, og at dere deler vår visjon om et nytt Irak, siterer kurdiske TV-opplesere fra Powells brev. Her trenger ikke USA pakke inn målet om regimeskifte i Bagdad.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer