Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krigen om sannheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • En amerikansk prest har bøyd seg i bønn for fred sammen med Slobodan Milosevic, og tre amerikanske soldater er sluppet løs fra serbisk fangenskap. En buss med noen og tretti passasjerer ble i helga truffet av en «smart rakett», og først nå begynner angrepene med helt alminnelige «dumme» bomber. De er så dumme at de treffer der de blir sluppet, og risikoen for enda større sivile tap øker.
  • På tross av serbernes uhyrlige etniske rensing i Kosovo ligger NATO overraskende dårlig an i krigen om sannheten i krigen. Mye av informasjonen er villedende, som for eksempel når NATOs talsmenn i Brussel snakker om omfattende serbisk desertering og svekkelse av Milosevics apparat, mens Pentagon i Washington slår fast at Milosevics stilling er sterkere enn på lenge. Hva er sant? Og hvem er den store djevelen når NATOs bomber i stor grad også treffer sivile mål? Selve krigføringen skaper selv sine nedslående overskrifter for NATO. Og når Clintons partifelle, Jesse Jackson, legger ut på egne raid til Beograd, er det elendige nyheter for en president som ikke har noe annet valg enn å bombe og bombe og bombe til Milosevic til slutt bøyer av - sannsynligvis mer død enn levende.
  • Det er en propagandaseier for Slobodan Milosevic når han får anledning til å vise et menneskelig ansikt. På samme måte som det er en triumf hver gang han kan komme med uklare signaler til kreti og pleti av selvutnevnte fredsmeklere, som så kan melde at vi kan stå foran et gjennombrudd. Sannheten er en annen: Krigen med Jugoslavia er blitt en utmattelseskrig.
  • Gode råd er dyre. Det er blant annet derfor Bill Clinton kommer en svipptur til Brussel og Tyskland onsdag. Her gjelder det å ikke miste initiativet, og å begrunne krigen på en måte som gjør de meningsløse ofrene nødvendige og meningsfylte. Krigen har utviklet seg sånn at det på en måte er først nå den begynner. Og NATO må begrunne den bedre og bedre for hver dumme bombe som treffer feil.