SEIRET: Donald Trump fikk en viktig symbolsk seier da skattereformen ble vedtatt. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB Scanpix
SEIRET: Donald Trump fikk en viktig symbolsk seier da skattereformen ble vedtatt. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/NTB ScanpixVis mer

Donald Trumps skattereform:

Krigen om Trumps største triumf: Derfor blir den neste tida helt avgjørende

Han jublet da skattereformen gikk igjennom. Nå må han og Republikanerne overbevise det amerikanske folket.

(Dagbladet): Tirsdag ble det klart.

Etter flertallsavgjørelser i Senatet og Representantenes hus fikk USA en ny skattereform - en viktig seier for president Donald J. Trump.

Og jubelen lot på ingen måte vente på seg:

- Sammen skal vi gjøre USA stort igjen, lød det fra Twitter-kontoen til presidenten.

Skrøt av gammel fiende

På det samme sosiale mediet skrøt Trump av sine partifeller, og særlig Mitch McConnell, leder for det republikanske flertallet i senatet.

- Jeg kunne ikke ha ønsket meg en bedre og mer talentfull samarbeidspartner, skriver Trump om mannen han lenge har hatt et svært stormfullt forhold til.

Tilbake i august skal de to ha skreket banneord til hverandre over telefonen, hvorpå Trump gikk ut offentlig og kritiserte McConnells angivelig manglende evne til å få gjennom resultater.

Symbolsk seier

Nå ser det imidlertid rosenrødt ut - i hvert fall på overflaten.

Da Dagbladet kontakter Jan Arild Snoen, USA-kjenner og Minerva-skribent, sier han at den neste tida vil bli ekstremt viktig for Trump og Republikanerne.

- Nå begynner en kamp om hva denne skattereformen faktisk betyr. Hvis den positive utviklingen i den amerikanske økonomien fortsetter, vil Republikanerne og Trump hevde at det er på grunn av reformen. Samtidig kommer Demokratene til å benekte det, fortsetter Minerva-skribent Jan Arild Snoen.

Et polarisert USA

Snoen understreker at amerikanere flest er negative til skattereformen.

- Situasjonen i amerikansk politikk er så polarisert at enhver ting Donald Trump tar i, vil bli oppfattet som negativt av store deler av velgerne. Et flertall av amerikanere tror at de kommer til å få høyere skatter. Det er tull, sier Snoen, for så å legge til:

- Jeg mener at amerikanere flest vil få en skattelettelse, og håpet for Republikanerne er at oppfatningen av skattereformen vil endre seg.

Skjebnesvanger framtid

Om det ikke skjer, kan det imidlertid se stygt ut for USAs president.

Republikanerne står foran et år med full utskiftning i Representantenes hus, samt kamp om 33 seter i senatet - deriblant åtte som i dag holdes av republikanere.

Mister de dem, kan de fort også miste sitt politiske flertall. Det vil i så fall gjøre Donald Trumps jobb svært vanskelig.

Samtidig sliter presidenten på meningsmålingene. Ifølge FiveThiryEight mener bare 37,2 prosent av alle amerikanere at han gjør en god jobb.

Kort tid

Dette på tross av det Snoen omtaler som tre viktige seiere:

Valget av en konservativ høyesterettsdommer, at USA har begrenset antallet ulovlige flyktninger og å få igjennom denne skattereformen.

- Der de to første seierne først og fremst er viktige for kjernevelgerne. Det er de i midten han trenger om han skal bli gjenvalgt. De er mot skattereformen nå, og utfordringen blir å overbevise disse før mellomvalgene, og deretter presidentvalget om tre år, sier Snoen.

Skeptisk til reformen

Her møter Republikanerne sterk motstand fra deres politiske motstandere.

Demokratene hevder vanlige amerikanere får lite i skattekutt sammenliknet med de rikeste i USA, deriblant Trumps egen familie. De sår også tvil om hvorvidt kuttene vil bidra til økt vekst og flere arbeidsplasser.

Det samme gjør sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets.

- Historien viser at det ikke finnes noen klar sammenheng mellom lave skatter til de rikeste og flere arbeidsplasser, sier Andreassen til Dagbladet.

Skattekutt i framgangstider

Økonomen ser i utgangspunktet behovet for en overhaling av et skattesystem med mange smutthull.

Han mener imidlertid at tidspunktet for skattelettelsene ikke er det beste.

Siden 2009 og finanskrisas slutt har den amerikanske økonomien stort sett vært på bedringens vei, og i dag er arbeidsledigheten den laveste på nesten to tiår.

- Kjernegruppene er kommet tilbake i jobb, og bedrifter rapporterer om stor mangel på arbeidskraft og vansker med å ansette folk, forklarer økonomen om hvorfor han mener at USAs arbeidsmarked ikke trenger ekstra stimulans.

Samtidig understreker Andreassen at USA har en enorm statsgjeld.

- USA har det største underskuddet av alle rike land. Det innebærer at staten i praksis ikke har råd til store skattekutt, mener Harald Magnus Andreassen.