Krigen om tysk atomsøppel

Tyskland skal stenge sine atomkraftverk innen 2025. I mellomtida vil de tyske atom-motstanderne ikke ha tilbake tysk atomavfall fra Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DANNENBERG (Dagbladet): Ved midnatt eksploderte det i Dannenberg. Politiet brukte vannkanoner mot demonstranter som skjøt med sporlys, kastet syre og forsøkte å trenge seg gjennom de massive politisperringene rundt jernbanestasjonen. Flere er skadd, titalls arrestert. En politibil er helt utbrent etter å ha blitt satt fyr på, flere andre er ramponert. Gatene er fylt med glasskår.

Slaget mellom politi og kjernekraftmotstandere er i gang igjen i Tyskland. Fra helikoptre som svever over området, appellerer politiet til demonstrantene om å unngå en opptrapping av voldsbruken.

LUFTA HAR DIRRET av spenning hele dagen og kvelden. Tusener har strømmet til småbyen ved elva Elben i delstaten Niedersachsen i det nordvestlige Tyskland.

De er forberedt på ei lang natt, mange på nye netter. Det brenner fra bål, og aktivister fra Dannenberg, Berlin, Hamburg, Hannover og det meste av Tyskland forsøker å holde varmen med posesuppe og sang i krigen med politiet.

Krigen står om seks beholdere med til sammen 85 tonn atomavfall som lastes om her for å bli fraktet med trailere de siste 20 kilometerne til lageret i saltgruva i Gorleben. «Castor» kalles dette toget, som ikke har vært på skinnene på fire år. Brenselstavene fra de tyske kjernekraftverkene har vært lagret i det franske opparbeidingsanlegget i La Hague, men nå må tyskerne ta tilbake avfallet.

- DET BLIR BRÅK. Garantert. Om det finnes sentrale aksjonsplaner, vet jeg ikke. Og jeg ville ikke røpe noe, om jeg kjente dem.

Dennis (19) vil ikke si annet enn fornavnet. Han er mistenksom, tror det er politispanere overalt.

Han og kameratene lytter til radiomeldingene om politifolkene som rydder skinnegangen ved landsbyen Wendisch-Evern like utenfor Lüneburg, fem mil unna. Der har hundretalls militante demonstranter okkupert 500 meter skinnegang, og blir drevet vekk med politikøller.

I nærheten av Lüneburg har en demonstrant klatret opp på toppen av en beholder på toget. Greenpeace-aktivister har lenket seg til bruer og skinnegangen.

Etter hvert som toget nærmer seg Dannenberg i gangfart, stadig forsinket, stiger jubelen over meldingene om stadig nye blokader.

- Ikke vold! Bruk ikke vold! roper demonstranter.

Men ikke alle.

- Forsvinn! roper andre til politiet.

TIL SAMMEN 52 planoverganger mellom Lüneburg og Dannenberg, der jernbanelinja for en stor del går gjennom skog, gir oppfinnsomme aksjonister mange muligheter til å slå til trass i politioppbudet.

Det kryr av politi - med køller, vannkanoner, skjold, tåregass og alt annet som trengs. I hvert eneste veikryss i mils omkrets rundt byene Dannenberg og Lüneburg står de oppmarsjert. Over Dannenberg svever politihelikoptre natt og dag. Jernbanestasjonen er avstengt med piggtråd. I hele Wendland, som regionen heter, rår unntakstilstand.

Til sammen 30000 politifolk, fra nesten samtlige av Tysklands 16 delstater og fra grensestyrkene (Bundesgrenzschutz, BGS) er utkommandert til den største operasjonen i sitt slag i tysk fredstid. En halv milliard kroner koster denne transporten.

Hele dagen er demonstrantene blitt forsøkt narret om hvor toget med atomavfallet befinner seg. Ruta er blitt lagt om for å villede demonstrantene. Politifolkene forsøker å holde en vennlig, men bestemt profil. Ikke få av dem sympatiserer i det stille med kjernekraftmotstanderne.

- VI FORSØKER først å snakke med demonstrantene, høre deres synspunkter. Maktbruk er siste utvei, sier polititalsmann Klaus Hackmann til Dagbladet.

- Vi er helt vanlige mennesker som demonstrerer. Vi er ganske enkelt redde for at atomlagrene i Gorleben ikke er så sikre som myndighetene sier at de er, og at det kan skje ulykker som kan true mennesker og dyr, sier Angela Reuel (48). Hun er med i folkehavet sammen med sønnen Benjamin (19).

Angela frykter at natta kan bli blodig.

Blant titusener fredelige demonstranter regner politiet med at det også befinner seg et par tusen såkalte «autonome». For dem er dette en anledning til å slåss med politiet.

- Jeg er forberedt på det verste. Men de som vil bruke vold, skal ikke få ødelegge for oss andre. «Castor»-aksjonen for fire år siden var den første demonstrasjonen jeg var med på i hele mitt liv. Men denne protesten er unntaket for meg. Her må jeg være med. Vi må finne andre energiformer og stenge kjernekraftverkene snarest mulig, sier lærer Eckart Kirschner (53).

BØNDER FRA WENDLAND utgjør en slagkraftig aksjonistgruppe. Med sine traktorer har de laget veisperringer mot politiet. Mange av dem satser på økologisk landbruk. Men hvem vil kjøpe grønnsaker og kjøtt fra gårder i nærheten av en atomavfallsplass? Spesielt med forslaget om at Gorleben skal bli permanent lager for atomavfall.

- Vi blir hele Tysklands atomdass, spotter Rebecca Harms (44), fraksjonsleder for miljøpartiet De grønne i landdagen i Niedersachsen.

For de beholderne som er på vei nå, er bare seks av til sammen 420 som venter på å bli fraktet til Gorleben.

Rebecca Harms har mistet mange partifeller i det siste. Skjellsordet blant demonstrantene er Jürgen Trittin. Tysklands miljøvernminister er veteran fra tidligere «Castor»-aksjoner. I år er det han som begrunner vedtaket i Gerhard Schröders rød-grønne regjering om å ta opp igjen transportene.

- Forræder! roper aksjonistene.

- Vi har forpliktet oss til å hente tilbake avfallet vi har lagret i Frankrike. Transportene er nødvendige, sier Trittin.

ÅRETS TRANSPORT representerer den hardeste prøvelsen De grønne har vært gjennom.

- Dersom vi stanser «Castor»-transportene, kan det sette hele politikken for å avvikle kjernekraftverkene i fare, forsøker Trittin.

Regjeringen har forpliktet seg til at det siste tyske kjernekraftverket skal stenges seinest i 2025.

Men ekteparet Liselotte (60) og Frithjof Mätzold fra Hannover mener dette er altfor lang tid, og forstår ikke regjeringens logikk. De mener at jo flere beholdere som hentes tilbake fra La Hague, jo flere nye blir det plass til. I La Hague protesterer knapt noen mot atomtrafikken, som gir arbeidsplasser og inntekter. Men i Tyskland er stemningen helt annerledes enn i Frankrike.

Musikerekteparet Mätzold er veteraner fra miljø- og fredsbevegelsen. Liselotte sier:

- Vi har alltid stemt på De grønne. Men aldri mer. Vi er dypt skuffet. I valgkampen lovte Gerhard Schröder og Joschka Fischer en rask nedlegging av kjernekraftverkene. Men de har gitt etter for atomkraftlobbyen.

Artikkelforfatteren er Dagbladets korrespondent i Tyskland.

LAGT I BAKKEN: Tysk politi fjenet demonstrantene fra jernbanelinja ved byen Wendisch Evern i Niedersachsen før toget med atomavfall kom i går.